Russische douane neemt 40 ton Europese kaas in beslag

De in beslag genomen kaas.
AFP De in beslag genomen kaas.
De Russische douane heeft woensdag 40 ton Europese kaas in beslag genomen in de buurt van Sint-Petersburg. Rusland heeft een embargo opgelegd op bepaalde Europese producten, als reactie op economische sancties tegen Moskou.

De kazen van Europese makelij waren in vier containers opgeslagen waarop stond dat er “bouwmaterialen” in zaten. Op foto’s die de douane verspreidde zijn verschillende kazen te zien, maar ook afwasmiddel, chocoladekoekjes en instantkoffie werden gevonden. Volgens de douane is een onderzoek opgestart, maar verdere details gaf ze niet vrij.

Embargo

In 2014 heeft Rusland een embargo afgekondigd op verschillende westerse producten, als vergelding voor de sancties die dat jaar tegen Moskou zijn opgelegd vanwege de crisis in Oekraïne.

Sindsdien zoekt de Russische regering naar alternatieven voor de invoer van bepaalde producten. In bepaalde sectoren zou dat niet van een leien dakje lopen, zoals in de farmaceutische en technologische industrie. Er zijn problemen rond de kwaliteit en de prijs van de producten.

(Het artikel gaat verder onder de foto.)

Naast kaas werd er ook afwasmiddel, chocoladekoekjes en instantkoffie gevonden.
AFP Naast kaas werd er ook afwasmiddel, chocoladekoekjes en instantkoffie gevonden.

Concurrentie

De Russische voedingsmiddelenindustrie zou dan weer profiteren van het embargo omdat ze nu niet de concurrentie moet aangaan met Europese producten. Zo is volgens de Russische zuivelvereniging de productie van kaas tussen 2013 en 2018 met een derde toegenomen, tot 670.000 ton per jaar.

Lees ook:

Russische drijvende kerncentrale ondanks kritiek toch in gebruik genomen

‘Kok van Poetin’ eist 50 miljard dollar van VS
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • piet devlieger

    Putin is heel verstandig bezig : er wordt aan gewerkt dat Rusland volledig zelfbedruipend wordt en alles kan produceren wat het nodig heeft : voedsel, medicatie, computers, noem maar op. Binnen een jaar of tien zullen de Russen niets meer moeten invoeren en zullen er geen embargo's meer mogelijk zijn. Wij zullen niets meer verkopen maar wel nog gas moeten kopen bij hen. Wie nu met zijn zaak Rusland nodig heeft moet ernstig beginnen nadenken over zijn toekomst en andere markten zoeken.