Russische delegatie verlaat Turkije zonder deal over gespannen situatie in Syrië

Syrische soldaten, gesteund door Rusland, namen de voorbije dagen regelmatig het Turkse leger onder vuur.
AFP Syrische soldaten, gesteund door Rusland, namen de voorbije dagen regelmatig het Turkse leger onder vuur.
Een Russische delegatie heeft de Turkse hoofdstad Ankara verlaten zonder een overeenkomst te bereiken over de gespannen situatie in de Syrische provincie Idlib. Dat zegt een Turkse bron dichtbij de onderhandelingen. In Idlib hebben het Syrische en het Turkse leger elkaar de afgelopen week regelmatig onder vuur genomen, daarbij zijn al meerdere soldaten aan beide zijden gedood.

De onderhandelingen begonnen zaterdag en werden gisteren zonder overeenkomst afgerond. Gisteren vonden ook weer beschietingen over en weer plaats tussen Turkse en Syrische eenheden. Turkije heeft bij de Russische diplomaten aangegeven dat aanvallen van de Syrische militairen tot represailles zullen leiden.

Rusland steunt het Syrische regeringsleger in de strijd tegen militanten in Idlib. Dat is de laatste provincie die nog deels wordt gecontroleerd door jihadisten. Het Syrische leger is bezig aan een opmars, waardoor ongeveer 700.000 mensen zijn gevlucht richting Turkije.

Syrië heeft vandaag de controle over de M5-snelweg tussen Damascus en Aleppo voor het eerst sinds 2012 weer in handen. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat de laatste rebellen van de belangrijke weg zijn weggejaagd. De verbinding kon worden ingenomen nadat aan het regeringsleger gelieerde milities buitenwijken van Aleppo hadden veroverd.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lars vandenberge

  Als de Turken een oorlog met de Russen zoeken is de nato niet verplicht te helpen. Enkel als Turkije zonder reden wordt aangevallen.

 • Joris Peeters

  Peter Janssens : deze vlieger gaat niet op want Turkije is zelf de bezettingsmacht in Syrië, dus terecht dat Assad met steun van de Russen, zijn eigen grondgebied weer onder controle wil krijgen van nog veel ergere Jihadisten!

 • Ertugrul Guner

  Wat zou België doen als Duitser zouden binnenvallen ? Met open armen binnen halen. Turkije is het enige land die Syrië binnen mag. Nog de VS nog Rusland krijgt vluchtelingen binnen. Alleen al om deze reden moet Turkije de Tiran van Syrië ontzetten van zijn ontlasting ruikende troon.

 • Jef Lois

  Nu krijgt de Turkse dictator het deksel op zijn neus door devRussen van wie hij dacht op steun te mogen rekenen. Hij staat er alleen voor nu de Russen hem laten vallen en hij het Westen voor schut gezet heeft. Eens kijken hoe lang hij dit vol houd,het enige wat hij nu kan doen is zich terug trekken met de broek op de enkels.

 • Peter Janssens

  Als de Russen een oorlog met de Turken beginnen , dan zal België Turkije moeten helpen. Turkije is nog altijd een NAVO land dus vergeet het maar dat België neutraal kan blijven.