Exclusief voor abonnees

Russische burgers kunnen digitaal straks niet meer de grens over

Een demonstratie voor internetvrijheid op 10 maart in Moskou.
AFP Een demonstratie voor internetvrijheid op 10 maart in Moskou.
Rusland wil zijn eigen, soevereine internet. Dat gaat wel erg ver, waarschuwen experts. Maar het is nodig, zegt Poetin, om de Amerikanen op afstand te houden. Binnenkort stemt het Russische parlement erover.

Digitaal ligt de wereld aan de voeten van de gemiddelde Rus. Een reisje boeken naar Europa? Een fluitje van een cent. Je kind opgeven voor een gerenommeerde universiteit in Parijs is met een muisklik geregeld. Maar de Russen zijn bang dat aan dit levensgeluk binnenkort een einde komt. Er is een wet in de maak die min of meer een digitaal hek plaatst rondom Rusland. 

Je hebt 6% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Peeters

  Lessen getrokken uit Venuzuela

 • Paul Buckens

  Wie moet bang zijn van wie? De geheime diensten van USA, Rusland, China, Iran en ik vergeet er nog een paar . Internet kan een verrijking voor de democratie ,zijn maar blijkbaar zijn er altijd politici die eens ze macht hebben over kennis die graag misbruiken ipv gebruiken niet alleen met desinformatie maar ook met sabotages.

 • Engelen Albert

  Paul de Mol heeft het bij het rechte eind

 • Mike Bemelmans

  In de EU willen ze zelfs de meme's verbannen, dat is gewoon héél het internet kapot maken datte.

 • Paul De Mol

  Het is precies de bedoeling van de wet om internet in Rusland draaiende te houden wanneer de VS hun onwil verder opdrijven. De VS hebben de sleutels van het internet in handen en kunnen het in gelijk welk land danig verstoren, wat ze overigens in Rusland al gedaan hebben. Naarmate het VS imperium verder in elkaar zakt, mag men meer en drastischer ingrepen verwachten om de rest van de wereld te doen knielen. Internet saboteren hoort daar zeker bij.