Russische banneling en vriend van Poetin-criticus dood aangetroffen in zijn huis in Londen

Vrienden en familie ontdekten het lichaam van Gloesjkov gisteravond laat in zijn woning in Londen.
Facebook Vrienden en familie ontdekten het lichaam van Gloesjkov gisteravond laat in zijn woning in Londen.
De Russische banneling Nikolai Gloesjkov (68), die goed bevriend was met wijlen Poetin-criticus en oligarch Boris Berezovski en na een veroordeling wegens fraude politiek asiel kreeg in Groot-Brittannië, is gisteravond laat door vrienden dood aangetroffen in zijn woning in Londen. De oorzaak van de dood is nog niet duidelijk.

De Metropolitan Police behandelt het overlijden wel als verdacht. De Russische zakenkrant Kommersant beweert dat het lichaam van Gloesjkov "sporen van wurging" zou vertonen, maar dat is nog niet bevestigd door de politie. 

Het overlijden van Gloesjkov komt na de recent ontstane ophef rond een aanval met zenuwgas op de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter vorige week zondag in Zuid-Engeland. Beiden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De Britse politie zei dat de onverklaarbare dood van 'een man' in Londen geen verband houdt met de poging tot moord op de voormalige Russische dubbelspion in Salisbury. De politie noemde de naam van Gloesjkov niet, omdat hij formeel nog niet geïdentificeerd is.

 Berezovski

In de jaren negentig werkte Gloesjkov voor de luchtvaartmaatschappij Aeroflot en voor het autobedrijf van Berezovski, LogoVAZ. In 1999, toen Berezovski het aan de stok kreeg met Poetin en naar Groot-Brittannië vluchtte, werd Gloesjkov
 
beschuldigd van witwaspraktijken en fraude. Hij belandde voor vijf jaar in de cel en werd in 2004 vrijgelaten.

De voorbije jaren woonde Gloesjkov in Londen, waar hij politiek asiel had gekregen. In 2011 leverde hij nog bewijsstukken in het proces van Berezovski tegen diens collega-oligarch Roman Abramovich, die wel op goede voet bleef met het Kremlin. In maart 2017 werd Gloesjkov in absentia door een Russische rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel. Als directielid van Aeroflot zou Gloesjkov miljoenen dollars naar Zwitserse rekeningen hebben versluisd. 

De dood van de Russische zakenman Boris Berezovski in 2013 in Engeland blijft gehuld in nevelen. Het politieonderzoek liet de doodsoorzaak in het midden omdat niet vastgesteld kan worden of het om moord of zelfmoord ging. 
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Poetin heeft nog nooit iemand laten vermoorden. Hij houdt zich alleen bezig met het welzijn van zijn volk ...

 • Patrick Moorthamer

  Poetin is op dreef precies en op weg om bij de bende van dictators een vaste waarde te zijn. Zonde de Russische bevolking die mensen hebben ook al wat gekregen ja

 • Jan De Korte

  Toch onvoorstelbaar dat dit allemaal zo maar kan. En dat hier geen spoor van terug te vinden is.

 • Paul Corvair

  Met open grenzen en geen identiteitskaarten moet dat een koud kunstje geweest zijn voor de Russen.

 • Luke Vincke

  Moraal van het verhaal. Als iemand dood gaat is het de schuld van de Russen. Vroeg of laat gaan we allemaal dood, dus de Russen zullen nogal werk hebben als we de Westerse pers mogen geloven.