Russische aangeklaagd voor poging tot inmenging in Amerikaanse tussenverkiezingen

REUTERS
Het openbaar ministerie van de Amerikaanse staat Virginia beschuldigt een Russische vrouw ervan een financiële spilfiguur te zijn in een campagne, gesteund door het Kremlin, om de tussenverkiezingen van 6 november in de VS te beïnvloeden. Het gaat om de 44-jarige Elena Alekseevna Khusyaynova, hoofdboekhouder van Project Lakhta.

Volgens de aanklacht waren het de Russische oligarch Yevgeny Viktorovich Prigozhin en twee van zijn bedrijven die Project Lakhta - vernoemd naar een wolkenkrabber in Sint-Petersburg - financierden. Bedoeling was om vanuit die stad via sociale media en andere kanalen een “informatieoorlog te voeren tegen de VS”, een propagandacampagne om wantrouwen te zaaien tegen politieke kandidaten en de Amerikaanse democratische instellingen.

De twee betrokken bedrijven, volgens de klacht, werden eerder al in februari aangeklaagd door Robert Mueller voor vermeende spionage en criminele inmenging in de presidentsverkiezingen, met als doel Donald Trump te bevoordelen en Hillary Clinton in diskrediet te brengen.

Ook Prigozhin was bij de dertien individuen die speciale aanklager Mueller eerder dit jaar beschuldigde. De Russische media noemen Prigozhin “Poetins kok”, omdat hij met zijn cateringbedrijf banketten organiseerde voor president Vladimir Poetin en voor andere hooggeplaatsten. De VS legden hem enkele sancties op.

Yevgeny Prigozhin, volgens de Amerikanen de Rus achter Project Lakhta.
REUTERS Yevgeny Prigozhin, volgens de Amerikanen de Rus achter Project Lakhta.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Boni

  Het zoveelste verhaaltje over beinvloeding door Rusland en persoonlijk door Poetin. Het is weer van Poetin hier , Poetin daar ,hij heeft verkiezingen beinvloed voor de eigen goedwil van het betreffende volk zoals sommige grote naties ook plegen te doen , maar dan zwijgen wij erover.

 • Peter Bonacasa

  Gino De Neef, anderen betichten propaganda te geloven, maar zelf exact Breitbart, Infowars en Q napraten. Ik weet waarover ik spreek, ik volg media van verschillende strekkingen en slaag er in om op zijn minst een beetje kritisch te zijn. Nu jij nog.

 • Jean West

  Voor de verkiezingen in België roept Erdogan openlijk op dat de Turken op CDNV moeten stemmen dat is toch ook inmenging maar dat is blijkbaar geen probleem want niemand legt klacht neer.

 • Victor Van den Bogaert

  Burgers worden niet voor niets 'kiesvee' genoemd. Wat kan een boer doen met vee? In een richting leiden, eraan verdienen ...

 • Gino De Neef

  Mijnheer Fredoni, linkse propaganda is niet de waarheid. Als u enkel die media voor waar aanneemt dan liegt u zichzelf voor. Al diegenen die verbonden zijn met haar zijn democrats. Diegenen die haar onwettelijk het land binnen lieten zijn democrats.