Russische aandelenmarkten stevig in het rood na aankondiging Amerikaanse sancties voor vergiftiging spion

AFP
De Russische aandelenmarkten krijgen rake klappen nadat de Verenigde Staten sancties aankondigden naar aanleiding van de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal in het Verenigd Koninkrijk in maart 2018. De roebel bereikt zijn laagste niveau sinds bijna twee jaar.

De dollar was donderdagochtend voor het eerst sinds november 2016 meer dan 66 roebel waard. De euro overschreed voor het eerst sinds april de kaap van 77 roebel.

De belangrijkste indexen op de beurs van Moskou doken stevig in het rood. De RTS was donderdag rond 9.45 uur Belgische tijd 3,20 procent verloren en de Moex 1,16 procent. Vooral de luchtvaartmaatschappij Aeroflot, deels in handen van de overheid, kreeg het zwaar te verduren (-10,59 procent). Volgens Amerikaanse media zou president Donald Trump Aeroflot willen verbieden nog langer de Amerikaanse markt te bedienen. Ook de banken delen in de klappen, met een verlies van 4,72 procent voor Sberbank.

"Internationale wetten geschonden"

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder dat Rusland volgens de Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act van 1991, "chemische of biologische wapens heeft gebruikt en zo de internationale wetten schond, of dodelijke chemische en biologische wapens gebruikte tegen zijn eigen burgers". 

De sancties zullen rond 22 augustus in voege treden. Tegen dan zal ook het Congres worden geïnformeerd. Wat de maatregelen juist inhouden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de sancties gericht zijn tegen staatsbedrijven of door de staat gefinancierde bedrijven. Als Rusland niet binnen de negentig dagen na het in voege treden van de maatregelen kan bewijzen dat het geen chemische wapens meer inzet, kunnen er nieuwe sancties volgen.

Rusland ontkent

 Het Kremlin heeft scherp uitgehaald naar de nieuwe economische sancties. "Rusland had en heeft daar niets mee te maken", zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Moskou probeert nu eerst te achterhalen om welke strafmaatregelen het juist gaat. Dan pas zal over eventuele tegenmaatregelen gesproken worden, aldus Peskov volgens het persbureau Interfax.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  Trump kent als commerçant blijkbaar maar 1 manier om aan geopolitiek te doen - de andere landen sancties opleggen en handelsoorlogen starten. Als dat zijn 'America First' politiek is zal hij daar niet ver mee geraken. Hij heeft tijdens zijn kiescampagne wel altijd gezegd dat hij niet de politieagent van de wereld ging spelen maar zijn kiezers hadden daaruit niet begrepen dat hij de terrorist en de onruststoker van de wereld ging spelen. Zo zie je maar.

 • Edmond Dantès

  De stromannen van Trump doen gouden zaken op de beurs telkens ze voorkennis krijgen van nakende maatregelen of heffingen. Bijna continue beursmanipulatie.

 • johan debue

  Stik jaloers dat Rusland gas mag leveren aan Europa.En er is nog iets wat opvalt de petrodollar begint barsten te vertonen omdat Rusland China Iran en zelfs Indie een ander betaalmiddel proberen en dat zint de VS niet zij moeten baas zijn van de wereld maar geloof me dit blijft niet duren.

 • guido Bervoets

  Tijd om de voor Trump compromitterende video-opname met de golden showers van de twee Russische prostituees in een hotelkamer in Moskou boven te halen zie ik Poetin denken.

 • Jan Vannuffelen

  Poetin bij zijn pietje gepakt , goed zo . De meest onbetrouwbare gast op deze wereldbol , ontkent zelfs wat de hele wereld met eigen ogen ziet .