Russisch wetsvoorstel: homokoppels mogen geen kind opvoeden

Protest in Athene tegen de antihomowetten in Rusland.
AP Protest in Athene tegen de antihomowetten in Rusland.
Russische parlementsleden zullen in februari debatteren over een wetsvoorstel waardoor de regering homoseksuele koppels de macht over hun kinderen kan ontzeggen, dat blijkt uit parlementaire documenten die gisteren gepubliceerd werden.

Het debat zal waarschijnlijk samenvallen met de winterspelen in Sotsji, wereldwijd wordt al tot een boycot opgeroepen door de nieuwe controversiële anti-homowetten in Rusland. Het wetsvoorstel werd gepubliceerd op de website van het Lagerhuis van het Russisch parlement en verklaart dat de staat ouders de voogdij van hun kind kan ontzeggen als ze er niet-traditionele seksuele relaties op na houden. Deze term wordt die in Russische wetteksten gebruikt wordt om homoseksuele relaties te beschrijven. De initiatiefnemers van deze wet zeggen dat het voorstel in lijn is met de propagandawet omtrent homoseksualiteit.

Wetenschappelijk bewijs
Als kinderen getuigen moeten zijn van seksuele contacten bij ouders van hetzelfde geslacht, dan is de schade aan hun psyche ontzettend groot, aldus auteur van de wet Alexei Zhuravlyov van de partij United Russia. Hij haalt een controversiële studie aan naar homoseksuele ouders uitgevoerd in 2012 door de Amerikaanse conservatieve professor Mark Regnerus. Volwassen kinderen van lesbische moeders zouden volgens de resultaten een lager inkomen en een slechtere gezondheid hebben in vergelijking met leeftijdsgenoten die opgevoed werden door heteroseksuele ouders. Heel wat andere studies spreken dit echter tegen. 

Zhuravlyov voegt er nog aan toe: "Homoseksuelen mogen geen kinderen opvoeden, dat is schadelijker voor hen dan opgroeien in een weeshuis." In Rusland is het homohuwelijk verboden, ook mogen homokoppels geen kinderen uit andere landen adopteren.

De Russische homoseksuele gemeenschap vreest allang voor deze maatregel sinds president Vladimir Poetin in juni een wet rond homoseksuele propaganda heeft gestemd, deze werd intussen al wereldwijd veroordeeld.