Russisch raketafweersysteem aangekomen in Turkije

Archieffoto: een raketafweersysteem S-400 dat tentoongesteld wordt in Moskou.
AFP Archieffoto: een raketafweersysteem S-400 dat tentoongesteld wordt in Moskou.
De eerste levering van het Russische raketafweersysteem S-400 is in Turkije aangekomen. De afdeling voor de defensie-industrie op het presidentiële paleis maakte vandaag bekend dat het eerste vliegtuig in de hoofdstad Ankara geland was. De komende dagen worden verdere leveringen verwacht.

Eerder had het ministerie van Defensie meegedeeld dat de eerste leveringen uit Moskou onderweg waren naar de luchtmachtbasis Mürted Hava Üssü. De zender NTV meldde dat het tot de herfst kan duren voordat het systeem volledig operationeel is.

Met de aankomst van het afweersysteem kan een conflict met de Verenigde Staten een hoogtepunt bereiken. De Amerikaanse regering is strikt tegen de aankoop en het inzetten van het Russische systeem in het luchtruim van de NAVO en dreigt met sancties.

De regering in Washington vreest onder meer dat Rusland via de gevoelige radars van de S-400 aan gegevens geraakt over de capaciteiten van het nieuwe Amerikaanse stealth-vliegtuig F-35. Turkije is een partner in de bouw van de F-35 en zou een honderdtal van de gevechtsvliegtuigen aanschaffen.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tarik Akan

  @Ben Reekmans: zei men ook toen TR eigen gevechthelicopter voorstelde. Nu is het een absolute hit en top op gebied van oorlogswapens en worden er ook aan het buitenland verkocht als zoetje broodjes.

 • Cenkhan Kaya

  Ben Reekmans, nochtans heeft Turkije de T129 atak verkocht aan afganistan.

 • Gino Denil

  Een Nato land dat een afweersysteem koopt dat ontworpen is om Nato vliegtuigen, zoals ook de F35, neer te schieten. Dat is eigenlijk een daad van agressie tegenover de andere Nato partners. Wil Erdogan zich uitrusten voor gebiedsuitbreiding binnen Europa. Het herstel van het Ottomaanse rijk.

 • Ben Reekmans

  De tfx gaat nooit gebouwd worden. Het is gewoon wat platte propaganda en afgekeken van de f35. Voor eigen markt is het te duur, en aan wie zouden ze hem dan verkopen?? Nato landen zeker, of de rus? Droom maar verder van de tf-niks

 • Sinan Ozcelik

  @robert croux: als navo toestellen vijandig over Turkije wil vliegen dan moet je neerknallen manneke. F 35 toestellen hebben we zo niet nodig, we bouwen onze TFX en zal binnen enkele jaren in de lucht zijn en zal beter zijn dan F 35.maak je geen zorgen robert wij gaan door