Russisch oppositieleider Navalny “vergiftigd met onbekende chemische stof”

Alexei Navalny
EPA Alexei Navalny
De Russische oppositieleider Alexej Navalny, die vandaag van de gevangenis naar het ziekenhuis werd overgebracht, is “vergiftigd” met een “onbekende chemische stof”. Dat heeft zijn advocate Olga Mikhaïlova verklaard.

“Het gaat echt om een vergiftiging met een onbekende chemische stof”, zei zijn advocate aan journalisten voor het ziekenhuis waar Alexej Navalny is opgenomen. “Hoe het toegediend is, kan niemand zeggen. Dat is nog niet bepaald”, zei ze. Volens haar had Alexej Navalny het meest afgezien van pijn aan de ogen. Ze voegde er nog aan toe dat er een aanvraag voor vrijlating van de man om gezondheidsredenen zou ingediend worden.

Even later liet dokter Anastasia Vassilieva, een oogarts die Navalny in 2017 had behandeld toen hij was bespoten met een antisepticum, weten dat de artsen in het ziekenhuis de beslissing hadden genomen om hem terug te sturen naar de gevangenis, hoewel hij “nog niet hersteld is”.

Volgens dr. Vassilieva had men hem in observatie moeten houden en moeten onderzoeken of de hypothese van de autoriteiten dat hij een allergische reactie heeft vertoond op een chemisch product dat in de gevangenis aanwezig was wel steek houdt.

Van ziekenhuis naar cel

Mikhailova schreef gisteren op Facebook dat artsen niet wisten wat er mis was met hem. De advocaat vond zijn symptomen vreemd, omdat hij in het verleden nooit aan allergieën had geleden.

De gezondheidstoestand van Navalny is intussen verbeterd. “Alexej werd beter nadat hij behandeld was met het steroïde prednisolone,” liet Vasiljeva, weten in een schriftelijke mededeling. “Ze willen hem vandaag ontslaan uit het ziekenhuis en hem terugsturen naar het detentiecentrum”, voegde ze er aan toe in een mededeling op haar Facebookaccount. 

De activist werd woensdag veroordeeld tot 30 dagen celstraf wegens het oproepen tot een ongeautoriseerd protest. Navalny is een groot tegenstander van president Vladimir Poetin en uit openlijk kritiek op het Kremlin. Hij is al vaker opgepakt door de Russische politie.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor Munster

  Rusland voor de Russen. Wij hebben daar ons niet te moeien en hebben ook zelf moeten vechten en staken voor onze verworvenheden. Democratie en sociale welvaart kunnen niet geëxporteerd worden maar moeten veroverd worden door de eigen bevolking.

 • Roger Rymen

  Critici van het Poetinregime: let op wat er in je glas zit.

 • guido Bervoets

  Kritiek hebben op Poetin kan uw gezondheid ernstige schade toebrengen.

 • Alex Huyghe

  Een vaak gebruikte methode in Rusland om een tegenstander van het regime uit te sluiten...

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Het is geweten dat Rusland al jaren onderzoek doet naar gif dat niet op te sporen is.