Russisch oppositieleider Navalny test negatief op vergif

Alexej Navalny toen hij in juni werd opgepakt tijdens een demonstratie.
REUTERS Alexej Navalny toen hij in juni werd opgepakt tijdens een demonstratie.
De Russische oppositieleider Alexej Navalny, die zondag naar een staatsziekenhuis werd gebracht voor onder meer een vreemde plotse huiduitslag, heeft negatief getest op vergif. Dat meldt het ziekenhuis in Moskou.

"Volgens de resultaten van de uitgevoerde tests, werden er geen substanties gevonden die vergiftiging kunnen veroorzaken", zegt Alexei Tokarev, hoofdarts bij het Instituut Sklifosovsky, tegen Russische nieuwsagentschappen.

Navalny had geklaagd over pijn aan de ogen en over een huiduitslag. Zijn advocaat en een andere arts, die Navalny had onderzocht, stipuleerden dat de protestleider vergiftigd kon zijn. Zijn dokter reageert nu ook sceptisch op de mededeling. Anastasia Vasiljeva zegt tegen radiozender Echo Moskvi dat het ziekenhuis waarschijnlijk niet de middelen heeft om te testen op alle gifsoorten. Het zou ook onduidelijk zijn of die na een dag nog terug te vinden zijn in het bloed. Medestanders van Navalny willen zijn shirt en stukjes haar laten onderzoeken door onafhankelijke experts.

De oppositieleider werd woensdag tot 30 dagen cel veroordeeld omdat hij tot een protestactie had opgeroepen. Na zijn ziekenhuisopname werd hij terug naar zijn cel gebracht. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sylke Buysse

    Net alsof het staatsziekenhuis (...) in Moskou in een dergelijke situatie een "betrouwbaar" resultaat gaat afleveren.....