Russisch opposant beschuldigt Poetin opnieuw van corruptie en onthult zijn geheim "buitenverblijf"

YouTube
De Russische Poetintegenstander Alexej Navalny heeft op YouTube een nieuw filmpje gepubliceerd waarin hij president Poetin beschuldigt van corruptie. In de video toont Navalny luchtbeelden van een villa die op naam van een vriend van Poetin staat, maar in feite gebruikt wordt door de president zelf, zo zegt de opposant.

De villa, gekend als Villa Segren, is gelegen op het eiland Lodochny in de Finse Golf. Op het 20 hectare groot domein liggen ook verschillende bijgebouwen, een heliplatform en een pier. Volgens Navalny is het domein zwaarbewaakt, wordt het omringd door een groot hek en mogen buurtbewoners niet in de buurt komen. De opposant beweert dat het domein eigendom is van een goede vriend van de Russische president, maar eigenlijk voor Poetin bestemd is.

"Al het bewijs wijst duidelijk naar een van Vladimir Poetins klassieke corruptiestrategieën. Zijn persoonlijke eigendommen worden geregistreerd onder de namen van goede vrienden die de voorbije zeventien jaar walgelijk rijk geworden zijn," vertelt Navalny in de video, "maar voorlopig hoeven ze zich geen zorgen te maken over anticorruptieonderzoeken, aangezien hun rijkdom deels in het bezit is van de president van Rusland zelf."

Het filmpje verscheen woensdag online en werd sindsdien al meer dan twee miljoen keer bekeken.

"Al het bewijs wijst duidelijk naar een van Vladimir Poetins klassieke corruptiestrategieën. Zijn persoonlijke eigendommen worden geregistreerd onder de namen van goede vrienden die de voorbije zeventien jaar walgelijk rijk geworden zijn."

Aleksej Navalny

Poetins belastingsaangifte

Eerder deze maand toonde de onafhankelijke televisiezender Dozhd, ook gekend als TV Rain, al schetsen voor het interieur van het geheime buitenverblijf. Daarop is een groot binnenzwembad en een rijkelijk bemeubeld kantoor te zien met een gravure van de Russische tweekoppige adelaar boven het bureau. Dozhd meldde op gezag van een bron nabij de lokale autoriteiten dat het domein werd aangepast aan de wensen van Poetin nadat de president er in 2010 minstens één keer verbleven had.

Poetins belastingsaangifte van 2016 maakt echter geen melding van het eigendom. Volgens die documenten bezit hij enkel een stuk land van vijftien are, twee kleine appartementen, drie oude auto's uit het Sovjettijdperk en een kleine aanhangwagen. In het verleden werd de Russische president echter ook al in verband gebracht met de eigendom van een paleis aan de Zwarte Zee.

Volgens Poetins belastingsaangifte bezit hij enkel een stuk land van vijftien are, twee kleine appartementen, drie oude auto's uit het Sovjettijdperk en een kleine aanhangwagen.

"Dit is hoe echte corruptie eruitziet"

Navalny, die bekend staat om zijn onderzoek naar corruptie binnen het Russische bewind, publiceerde in maart een video over luxedomeinen die zouden toebehoren aan de Russische premier Dmitri Medvedev. Dat filmpje werd sindsdien al meer dan 24 miljoen keer bekeken en vormde in maart en juni van dit jaar de aanleiding voor meerdere betogingen in het land.

"Laat niemand je bedotten. Dit is hoe echte corruptie eruitziet," zegt Navalny in het meest recente filmpje. "Het luxeleven van het staatshoofd, betaald met geld dat van ons gestolen werd. Dit is de reden voor onze armoede. Dit is de reden waarom de lonen in Rusland zo laag zijn. Omdat een land zich niet kan ontwikkelen en rijk worden, als diefstal en het gebrek aan regels zegevieren."

De opposant wil zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van maart 2018. Een gerechtelijke veroordeling om verduistering, die volgens Navalny echter louter politiek gemotiveerd is, verhindert hem echter om effectief verkiesbaar te zijn. Hij roept de kijkers van het filmpje op om een petitie te ondertekenen om hem toch te laten deelnemen.

"Dit is de reden voor onze armoede. Dit is de reden waarom de lonen in Rusland zo laag zijn. Omdat een land zich niet kan ontwikkelen en rijk worden, als diefstal en het gebrek aan regels zegevieren."

Aleksej Navalny4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Schoon optrekje.

 • Sam B

  Politiekers zijn dus overal hetzelfde.Dieven en leugenaars

 • benny laureys

  precies een belgisch verhaal

 • Roel Corthals

  Aan alle slechtbetaalde Russen: er is nog plaats in Europa.