Russisch militair vliegtuig bijna gebotst met lijnvlucht boven Zweden

Archiefbeeld van een Zweeds Gripen F-gevechtsvliegtuig.
AFP Archiefbeeld van een Zweeds Gripen F-gevechtsvliegtuig.
Een toestel van het Russische leger was vrijdag bijna gebotst met een lijnvliegtuig dat net opgestegen was van de luchthaven van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Dat meldde het Zweedse leger vandaag. Het incident deed zich volgens het leger voor ten zuiden van de Zweedse stad Malmö.

Zweedse en Deense piloten stegen onmiddellijk na het incident op. Het Zweedse persagentschap TT meldde dat het Zweedse luchtruim volgens het ministerie van Defensie wel niet geschonden werd. Het ministerie hekelde dat het betrokken vliegtuig zonder transponder vloog. Met transponder was het toestel waar te nemen op de radar van het burgervliegtuig. Het ministerie waarschuwde nog voor ongevallen, wanneer toestellen zonder die transponder vliegen.

Het is niet het eerste gelijkaardige incident in de regio van de Baltische zee waarbij Rusland betrokken zou zijn. Ook zocht het Zweeds leger eind oktober tevergeefs naar een buitenlandse onderzeeër ten zuiden van Stockholm. De Zweedse kranten vermoedden dat het om een Russisch vaartuig ging, wat Moskou ontkende.

Sinds de aanhechting van de Krim en het uitbreken van het conflict in het oosten van Oekraïne, zijn de relaties tussen Rusland en de Westerse landen gespannen.