Russisch leger kondigt staakt-het-vuren van Syrische regeringstroepen aan

SYRIA CIVIL DEFENCE via REUTERS
Het Russische leger heeft vandaag een unilateraal staakt-het-vuren aangekondigd, dat enkel het Syrische leger betreft en zaterdagochtend ingaat in het noordwestelijke Idlib. Die regio tracht het bewind te heroveren ten koste van moordende gevechten.

Er is een akkoord gesloten voor "een unilateraal staakt-het-vuren van de Syrische regeringstroepen vanaf 6 uur op 31 augustus", deelde het Russische Centrum voor de Verzoening in Syrië mee. "Het Russische centrum voor de verzoening roept de commandanten van de gewapende groepen op om af te zien van provocaties en zich aan te sluiten bij het vredesproces in de zones die ze controleren", zo staat in de mededeling.

Na maanden van hevige bombardementen door Russische en Syrische vliegtuigen begonnen de troepen van Bashar al-Assad op 8 augustus aan een grondoffensief op deze provincie, die in handen is van de jihadisten van Hayat Tahrir al-Cham, vroeger de Syrische tak van Al Qaida. Donderdag veroverden de regeringstroepen nog nieuwe zones in dit gebied, nadat ze de strategische stad Khan Cheikhoun, in het zuiden van Idlib, al hadden ingenomen.

In september 2018 maakten Turkije en Rusland een akkoord over een "gedemilitariseerde zone" in de provincie bekend om de regeringszones te scheiden van gebieden in handen van de jihadisten en rebellen, maar het akkoord hield het offensief van het bewind niet tegen. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • PIETER DEMEYERE

    Syrische en Russische bommen maken veel burgerslachtoffers en hebben tot doel de bevolking uit de steden langs de M5 snelweg te verjagen/terroriseren. Burgers kunnen geen kant meer op in overbevolkt Idlib! Staakt het vuren is nooit gemeend en dient telkens opnieuw om troepen te reorganiseren voor volgend offensief. Bevolking vecht al 9jaar lang tegen dit vreselijke gemene regime! Krijgt geen buitenlandse steun meer!