Russisch kapitaal gaat ervandoor, en wel hierheen

Hoe meer de roebel en de olieprijzen zakken, hoe meer cash Rusland het land ziet uitstromen. Waar dat geld dan naartoe gaat? Dat hebben we voor u uitgedokterd.

Dat Rusland kapitaal het land ziet uitstromen, is al veel langer gaande dan vandaag. Dat blijkt uit data die CNBC wist te verzamelen en die we bevestigd konden krijgen via de website van de Russische Centrale Bank. Die sombere tendens is recentelijk wel enorm versterkt als gevolg van de daling van de olieprijzen en de internationale sancties, en de daarmee samenhangende crash van de roebel. Ter illustratie: in het eerste kwartaal van 2013 stroomde 5,9 miljard dollar het land uit. In het derde kwartaal van dit jaar was dat al 13,4 miljard dollar.

Sinds 2006 zag Rusland al 200 miljard dollar naar het buitenland vloeien. Dat is ruim 10 procent van het bruto nationaal product van 2013. Waar dat geld dan naartoe is? Vooral naar Oezbekistan, China en Tadzjikistan, en dichter bij huis: Oekraïne en Zwitserland. De vraag naar Zwiterse franken is zo groot dat de Zwitserse nationale bank commerciële banken negatieve rentes heeft opgelegd als ze hun kapitaal daar willen stallen. Doel is de waarde van 's lands munt binnen de perken te houden, want een te dure Zwitserse frank kan de export schaden. Enkel vanuit Cyprus en Kazachstan komt er nog cash naar Rusland.

Als je de cijfers van de voorbije jaren ziet, is het nog maar zeer de vraag of de recente maatregelen van de Russische centrale bank wel zoveel effect gaan hebben. Met hoge rentes probeert het land de verdere instorting tegen te gaan, maar die hinderen dan weer wel de economische groei. En zolang de olieprijzen zakken, zakt de roebel mee en blijft het argument om cash weg te halen uit Rusland gehandhaafd.


Bekijk HIER een grote versie van de kaart.