Russisch consulaat in San Francisco verbrandt documenten daags voor huiszoeking door FBI

Twitter
Een zwarte rook steeg gisteren op uit een schoorsteen van het Russisch consulaat in San Francisco. Volgens de brandweer van de stad zijn de diplomaten er objecten aan het verbranden, daags voor het consulaat moet sluiten en de FBI de gebouwen zal doorzoeken.

De brandweer van San Francisco begaf zich naar het consulaat nadat een aantal oproepen van ongeruste mensen binnengekomen was. De hulpdiensten lieten echter al snel weten dat het niet om een brand ging.

Een woordvoerster van de brandweer gaf te kennen dat het personeel van het consulaat objecten aan het verbanden is.

Moskou hekelt huiszoeking

Rusland heeft de Verenigde Staten er gisteren van beschuldigd de diplomatieke onschendbaarheid naast zich neer te leggen, nu de FBI huiszoekingen plant in het Russische consulaat in San Francisco. Dat consulaat moet tegen vandaag gesloten zijn, zo besliste het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder.

"De Amerikaanse geheime diensten hebben de intentie om op 2 september een huiszoeking uit te voeren op het consulaat in San Francisco, en in de appartementen van de mensen die in het gebouw wonen en onschendbaarheid genieten", aldus een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Die maatregel "vormt een directe dreiging voor de veiligheid van de Russische burgers", voegde ze eraan toe. De Russische diplomaten en hun families moeten vandaag hun woning verlaten tussen 10 en 12 uur. "Het gaat om het binnendringen van een consulaat en de woningen van diplomatiek personeel, dat bovendien op straat gezet wordt om de agenten van de FBI niet te hinderen", aldus de woordvoerster.

"We protesteren resoluut tegen deze handelwijze van Washington, die indruist tegen het internationaal recht. En zoals gebruikelijk in de diplomatie, behouden we de mogelijkheid om vergeldingsmaatregelen te nemen", luidt het.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan Rusland opgelegd om zijn consulaat in San Francisco te sluiten, na de "ongerechtvaardigde" grootschalige uitwijzing van Amerikaans diplomatiek personeel.

Daarnaast eisen de VS tegen vandaag een beperking van de Russische diplomatieke aanwezigheid in Washington en New York met de sluiting van een afdeling van de kanselarij in Washington en een afdeling van het consulaat in New York. Na de aanpassingen hebben beide landen nog drie consulaten op elkaars grondgebied.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philippe Morris

    Wauters - maar nadat de VS nog eerder al diplomaten had uitgewezen dus een vergelding op vergelding.

  • Wauters Menu

    Tom Tom, dit gebeurt NA de uitwijzing van US diplomaten in Rusland. Het is dus al een vergelding en u wilt nu een vergelding op een vergelding?

  • Tom Tom

    Zelfde doen in Rusland, een Amerikaans consulaat doorzoeken en dan eens vragen of ze dat leuk vinden