Russisch ambassadeur: "Zenuwgas is afkomstig uit Brits labo"

Vladimir Chizhov
rv Vladimir Chizhov
Vladimir Chizhov zegt dat het zenuwgas dat gebruikt is op voormalig spion Sergej Skripal en zijn dochter afkomstig is uit een Brits labo en dus niet uit Rusland. Dat heeft hij gezegd in een interview met de BBC.

De Russische ambassadeur van de EU in Brussel liet nog weten dat Rusland 'niets te maken heeft' met de vergiftiging van Skripal en zijn dochter Yulia in het dorpje Salisbury. Voorts had Chizhow het nog over Porton Down, een belangrijk Brits laboratorium voor chemische wapens. 

"Het labo ligt maar op zo'n 15 kilometer van Salisbury,  dus ik vermoed dat het zenuwgas van daar afkomstig is." De Britse overheid heeft al gereageerd op de beschuldigingen van Chizhov meteen ontkend en noemt de uitspraken 'nonsens'.

Poetin ontkent bezit van chemisch wapen

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft ontkend dat zijn land enig chemisch wapen bezit, inbegrepen het type dat eerder deze maand werd gebruikt om de gewezen Russische spion Sergej Skripal te vergiftigen in Groot-Brittannië.

"Rusland heeft zoiets niet", zei Poetin aan reporters in Moskou, kort na zijn herverkiezing voor een vierde mandaat als president. "We hebben al onze chemische wapens vernietigd onder de controle van internationale waarnemers", aldus Poetin.

Eerder op de dag had de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, gezegd dat Rusland in het geheim het zenuwgas novitsjok had opgeslagen dat werd gebruikt tegen Skripal en zijn dochter Joelia.

Zenuwgasrel

De vergiftiging van de ex-spion heeft de bilaterale relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland de laatste dagen flink bekoeld. Eerder maakte Theresa May bekend dat er 23 Russische diplomaten het land worden uitgezet. Gisteren reageerde Rusland met tegenmaatregelen door 23 Britse diplomaten naar de uitgang te verwijzen.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  May probeert haar vel te redden.

 • Gilbert Haelewyn

  Beide partijen zijn het eens over één ding: "nonsens" hebben het zenuwgas gemaakt. Beiden zeggen: " het zijn nonsens".

 • Gerard Braeckmans

  Wees er maar zeker van dat hier weeral een zeer vuil spel gaande is.

 • Geert Vermeiren

  Ik blijf het vreemd vinden dat heel wat westerse leiders zich direct achter de mening van GB scharen zoals destijds met de zogenaamde massavernietigingswapens in Irak, zonder enig bewijs. En ik word niet betaald door Rusland zoals een of andere clown hieronder beweert.

 • rudolf jacobs

  en wat doet belgie ,hahaha staat er bij en keek ernaar,de huidige generatie is al vergeten dat de engelse den boel hier kwamen redden en opkuisen,wat de dappere belgen met hun rieken niet konden,en rood michelleke in brussel kan niks zeggen na zen bezoekje met zenne zak peren aan het kremlin