Russen woedend over voedselverbranding

Met een bulldozer over Europese kaas.
REUTERS Met een bulldozer over Europese kaas.
In Rusland is woedend gereageerd op de plannen van de regering om uit het Westen geïmporteerd voedsel massaal te vernietigen. Steeds meer Russen kampen met armoede en de herinneringen aan honger tijdens de Sovjetperiode zijn nog springlevend. Zelfs sommige medestanders van het Kremlin hebben hun afschuw uitgesproken over de zogenoemde voedselcrematoria.

De autoriteiten zijn echter vastbesloten om door te gaan met de vernietiging van illegaal geïmporteerd voedsel, dat een veiligheidsrisico zou vormen. De Russische regering neemt zware maatregelen om haar sancties tegen Europese landbouwproducten kracht bij te zetten. Al het illegaal geïmporteerde voedsel wordt verbrand of op andere manieren vernietigd.

Op televisie waren vandaag de eerste beelden te zien van een berg Europese kaas die door een bulldozer werd platgereden. Met de maatregel wil de regering smokkelaars de voet dwars zetten. De vernietigingen moeten plaatsvinden in het bijzijn van getuigen en gefilmd worden, zodat corrupte agenten er niet met de lading vandoor kunnen.De Russische president Vladimir Poetin heeft de wet vorige week ondertekend. Daarbij negeerde hij een door 280 duizend Russen ondertekende petitie, die vroeg het voedsel aan de armen te geven. Die hebben last van de hoge voedselprijzen die sinds de invoering van de sancties ontstaan zijn.

Het verbod om Europese melk, kaas, vlees, groente en fruit te importeren wordt op grote schaal omzeild door smokkelaars die hun vracht met valse papieren en labels door de douane loodsen. Vooral Wit-Rusland is een populaire doorvoerhaven geworden voor 'Braziliaanse' producten uit de EU, of voor kazen die zogenaamd voor Kazachstan bedoeld zijn maar spoorloos verdwijnen zodra ze in Rusland arriveren.

De Russische agrarische sector is boos over deze illegale concurrentie en heeft de regering gevraagd om maatregelen te nemen. Poetin geeft daar met de voedselverbranding gevolg aan. Restauranthouders zijn minder blij: voor hen wordt het nog moeilijker om aan hun Franse kaas te komen.

REUTERS