Russen maken de radioactieve stoffen bekend die vrijkwamen bij nucleaire explosie op militaire testbasis

Archiefbeeld. Na de explosie op een militaire basis in Rusland werden radioactieve isotopen van strontium, barium en lanthanum geregistreerd
AFP Archiefbeeld. Na de explosie op een militaire basis in Rusland werden radioactieve isotopen van strontium, barium en lanthanum geregistreerd
De Russische autoriteiten hebben maandag de inhoud vrijgegeven van de stoffen die vrijgekomen zijn na de explosie tijdens de test van een raketmotor op een militaire site nabij Severodvinsk. Bij de explosie op 8 augustus kwamen vijf mensen om het leven. Volgens het Russisch meteorologisch agentschap Rosguidromet werden radioactieve isotopen van strontium, barium en lanthanum geregistreerd.

De Russische regering had in eerste instantie gemeld dat er geen radioactieve straling was vrijgekomen bij het incident. Later kwam ze daarop terug en klonk het dat de stralingsniveaus tot 16 keer hoger waren dan de norm.
Experten vermoeden dat het gaat om een experimentele, nucleair aangedreven kruisraket 'Boerevestnik' die door de NAVO de naam "Skyfall" heeft gekregen, zo berichtte de Amerikaanse krant Washington Post. 

De inwoners van het dorp dat vlakbij de militaire testsite ligt, werden enkele dagen later gevraagd het dorp te verlaten, alhoewel de gouverneur van de regio benadrukte dat het niet om een evacuatie ging.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Koen F.

    waar zijn de klimaat activisten ???

  • Daisy Vanreet

    Die gekken in het kremlin hebben niet genoeg aan één chernobyl. Nu moet de rest van de aarde ook nog onbewoonbaar worden. Nog erger dan rocketman in Korea.