Exclusief voor abonnees

Russen laten eerste drijvende kerncentrale te water: “Dit ontwerp kent geen gevaren”

Aan boord van de kerncentrale Akademik Lomonosov, waar ingenieur Vladimir Iriminkoe een rondleiding geeft.
Emile Ducke Aan boord van de kerncentrale Akademik Lomonosov, waar ingenieur Vladimir Iriminkoe een rondleiding geeft.
Rusland gaat binnenkort de eerste drijvende kerncentrale ooit te water laten. Doel: verplaatsbare energie opwekken om het noordpoolgebied mee te kunnen koloniseren. Correspondent Tom Vennink krijgt alvast een rondleiding. “Achter deze muur zitten de reactoren.”

Terwijl de splijting van uranium­kernen op gang gebracht wordt aan boord van de eerste drijvende kerncentrale ter wereld, begint er een zoemend geluid te klinken in de gang langs de controlekamer. “Hmm, ik weet ook niet wat dat is”, zegt Vladimir Iriminkoe, een ­senior ingenieur van de centrale. “Misschien water of lucht in een van de buizen.”

Iriminkoe, drie voorlichters en tien journalisten luisteren aandachtig naar het geluid. Aangezien de testen met de kernreactoren plaatsvinden tijdens de rondleiding is het vanwege veiligheidsredenen helaas niet mogelijk om het even te vragen in de controle­kamer, vertelt de ingenieur. Trots vervolgt hij: “Recht achter deze muur zitten de twee reactoren, we zijn nu heel dichtbij.” De kerncentrale deint zachtjes op de golven in de Baai van Kola, een inham van de Barentszee.

Rusland heeft de eerste drijvende kerncentrale gebouwd en viert dat als een nationale overwinning. Amerikaanse wetenschappers hebben plannen voor dergelijke centrales, maar zijn nog niet aan de productiefase begonnen. China wil er twintig bouwen, maar is nog ver van een tewaterlating.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Bemelmans

  Één storm op zee en ze mogen hun boeken toe doen.

 • Ronny Ooijen

  peter colson, heeft u dan ook gelezen dat men met de winning, verwerking en transport van uranium erg veel CO2 uitstoot? Waar gaat u de 108 miljard euro halen om 6 nieuwe kernreactoren (met evenveel vermogen als de huidige 7 stuks) te bouwen? Vraag gerust aan BDW waar hij de resterende 4000 Mw gaat halen als er na 2025 nog 2 kernreactoren (misschien, hopelijk) werken. Euh..... fietske trappen?

 • Geert Tamsyn

  Geert Baert, met een capaciteit van 70 MW per reactor, hebben we er daar maar een goeie 50 van nodig.

 • peter colson

  Tja ronny Ooijen, de "groene" plannen kosten maar 35 miljard en produceren nog meer CO2. Het is niet omdat men een verbrandingsoven een biomassacentrale gaat noemen dat het dan plots beter is. Heb ergens gelezen dat je elke dag 45 voetbalbalvelden moet omhakken om zo'n "duurzame" centrale draaiende te houden

 • Ronny Ooijen

  Geert Baert, geweldig idee van u. Als u eerst even pakweg 11 miljard euro uit uw nachtkastje haalt en dit stort aan de staat, hebben we al geen begrotingstekort meer. Vervolgens nog tientallen miljarden euro's zoeken om een paar van die drijvende kerncentrales te bouwen (wat ook nog vele jaren zal duren). Wat zegt u? U heeft dat geld niet? Vadertje staat ook niet.