Russen kunnen ons internet lamleggen dankzij hun duikboten

Een van de grootste nucleaire duikboten van Rusland, tijdens een oefening in de Barentszzee.
AP Een van de grootste nucleaire duikboten van Rusland, tijdens een oefening in de Barentszzee.
Er varen steeds meer Russische duikboten in de Atlantische Oceaan en daar maakt de NAVO zich zorgen om. Op de zeebodem liggen tal van datakabels die de internetverbinding en de communicatie tussen Europa en het Amerikaanse continent verzorgen. Dat schrijft De Morgen.

De Amerikanen merken meer Russische activiteit dan ooit in de buurt van de onderzeese kabels. "Sinds de Koude Oorlog zijn er nooit zoveel duikboten uitgestuurd naar de Atlantische Oceaan", waarschuwt de Amerikaanse admiraal Andrew Lennon in de 'The Washington Post'. Geloofd wordt dat de Russen, dankzij boten die speciaal zijn uitgerust voor de diepzee en ook kernduikboten, de glasvezelkabels op de bodem kunnen vernietigen. Als dat gebeurt, zou de westerse economie kunnen imploderen, klinkt het.

De Amerikanen willen niet zeggen dat de Russen daadwerkelijk al geknoeid hebben, maar het behoort tot de mogelijkheden. De data die massaal over en weer door de kabels worden gestuurd, is een aanlokkelijk doelwit voor de Russen. Er reist met hoge snelheid een pak gevoelige informatie door de kabels, zoals data over internationale handelsverrichtingen en financiële transacties. Als Rusland hard wil toeslaan zonder geweld te gebruiken, moet het de kabels doorknippen. 

Werken met satellieten is trouwens geen oplossing, want die zijn trager. De NAVO denkt er nu aan een 'duikbotenhoofdkwartier' in te richten die de boten beter kan monitoren.
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van Loo

  Marc van Uden, ook draadloos loopt over de kabel hoor..

 • Marc van Uden

  En dit ten tijde dat alles draadloos is geworden

 • pridolli in sumava

  Ewel dan wordt alles weer zoals vroeger : wat leefbaarder en wat rustiger. Mij kan dat allemaal niks schelen, ik heb een halve eeuw zonder internet geleefd en ‘T was altijd goed zo.

 • Ronald Van Ee

  Ik denk dat da weinig verschil voor ons landje zal uitmaken op gebied van communicatie mijn internet geraakt nog niet vanuit mijn garage tot in de living en het ultra modern netwerk dat ze hier hebben opgericht om hulpdiensten te laten samen werken blijkt ook al niet zo denderend dat ze het nu via hun gsm moeten gaan doen hopelijk zijn die dan opgeladen en hebben ze bereik

 • Jean Paul Peelos

  En weer zijn de Russen kop van Jut. Kwestie van de schrik er in te houden nu het terrorisme fel gedaald lijkt.