Russen kiezen opvolger Poetin

UNKNOWN

De Russen kiezen vandaag hun nieuwe president. Dmitry Medvedev, naar voren geschoven door president Poetin, is de gedoodverfde favoriet. De opkomst bij de presidentsverkiezingen stond rond het middaguur op 15%. Dat is iets hoger dan bij de parlementsverkiezingen van december.

Oppositie beperkt
De opkomst is de enige onzekere factor bij de presidentsverkiezingen, want dat de door president Vladimir Poetin naar voren geschoven kandidaat Dmitri Medvedev gaat winnen stond bij voorbaat vast. "Ik ben goed gestemd. De lente is er", zei Medvedev toen hij in Moskou in regen en natte sneeuw zijn stem uitbracht. "Het seizoen is gewisseld." Medvedev heeft aangegeven Poetin te vragen om premier te worden als hij wordt verkozen. Poetin zal hier vrijwel zeker op in gaan. Oppositiepartijen hebben weinig te vertellen in Rusland en omroepen zijn allesbehalve vrij in hun uitzendkeuzes.

Cynisch toneelstuk
Critici beschouwen de verkiezingen dan ook als niet meer dan een cynisch toneelstuk. De enige liberale kandidaat, oud-premier Mikhail Kasyanov, werd niet toegelaten omdat hij handtekeningen zou hebben vervalst voor zijn nominatie. Gary Kasparov, eveneens kandidaat, zei dat de uitkomst al lang bekend is. Medvedevs tegenstrevers zijn verder Gennady Zyuganov, leider van de Communistische Partij, de ultranationalist Vladimir Zhirinovsky, en de weinig bekende Andrei Bogdanov. (ap/bf)

Critici beschouwen de stembusgang als een cynisch toneelstuk.
UNKNOWN Critici beschouwen de stembusgang als een cynisch toneelstuk.