Russen halen schouders op over onthulling verdachte van vergiftiging Skripal

Aleksander Petrov en Ruslan Bosjirov
REUTERS Aleksander Petrov en Ruslan Bosjirov
Het Kremlin maalt niet om de onthulling in Britse media van de identiteit van de verdachte die de Russische dubbelagent Sergei Skripal zou hebben vergiftigd. "Er is al zoveel verteld over de zaak-Skripal, in Groot-Brittannië en ook in andere landen", zei Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov op een persconferentie."Niemand raakt eruit wijs wat nieuws is en wat leugens zijn", aldus Peskov volgens het Russische nieuwsagentschap Interfax.

De Britse onderzoekssite Bellingcat meldde deze week dat een verdachte die in Groot-Brittannië verbleef onder de naam Ruslan Bosjirov eigenlijk een Russische kolonel met de naam Anatoli Chepiga was. Volgens Bellingcat heeft de Russische president Vladimir Poetin hem vier jaar geleden de hoogste Russische onderscheiding, de medaille voor "Held van de Russische Federatie", gegeven.

"Dat hebben we gecheckt", zei Peskov aan de journalisten op de persconferentie. "We hebben geen enkele informatie dat iemand met die naam een medaille of eretitel heeft gekregen." 

Het Duitse magazine Focus bericht dan weer dat Skripal tot in 2017 voor vier NAVO-inlichtingendiensten zou gewerkt hebben. Hij zou in die periode ook actieve Russische spionnen die voor de inlichtingendienst GRU werkten, verraden hebben, zo meldt het Duitse magazine. Focus baseert zich op informatie van een hoge medewerker van de NAVO-contraspionagedienst Allied Command Counterintelligence (ACCI) in Brussel.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nicolas Ivanov

  Bellingcat is gewoon een bureautje van 2 man met connecties binnen of deel uitmakend van de inlichtingendiensten. Opdracht: verhaaltjes verzinnen over en tegen Rusland. Hun vervalst MH17 bewijs is ook een voorbeeld.

 • Geert Tamsyn

  Schouders ophalen is wat men doet als men geen argumenten meer heeft, maar toch zijn ongelijk niet wil toegeven. Eigenlijk staat het gelijk met schuld bekennen.

 • Luc Lepoudre

  Bellingcat is dat niet het Navo-propagandakanaal dat zich bij de MH17 belachelijk gemaakt heeft met getrukeerde foto's?

 • Wim de Belder

  Salisbury is een mooi plaatsje en bekend bij vele russen nu gewoon voor daar selfies te gaan nemen hebben vele daar een tripje voor over dus wat gaan we daar nog over lezen in de toekomst

 • DIRK VAN DESSEL

  Begrijpelijk en dan, wat dan ?