Russen grijpen lokale verkiezingen aan om te protesteren tegen pensioenhervorming

REUTERS
In Rusland hebben vandaag lokale en regionale verkiezingen plaatsgevonden. In een twintigtal steden hebben velen dat moment aangegrepen om te protesteren tegen de pensioenhervorming. Bij die protesten werden volgens burgerrechtenportaal OVD-Info meer dan duizend mensen opgepakt. 

Het was Alexei Navalny, de meest prominente vijand van president Vladimir Poetin, die tot de protesten had opgeroepen. Hij zit momenteel een gevangenisstraf uit van dertig dagen voor het organiseren van openbare events zonder toestemming. Naar schatting 2000 personen, opmerkelijk veel jongeren, gaven gehoor en verzamelden zich op het Poesjkin-plein in het centrum van Moskou. Ook in andere steden over het hele land hebben mensen geprotesteerd. 

De Russische politie heeft OVD-Info meer dan duizend mensen opgepakt. In Sint-Petersburg zijn de meeste mensen opgepakt, meer dan 450. In Jekaterinenburg zijn 180 mensen opgepakt, 60 in Krasnodar, 40 in Omsk en 40 in Moskou. In meer dan dertig andere steden zijn eveneens manifestanten opgepakt.

Pensioenhervorming

Bij deze lokale en regionale verkiezingen worden gouverneurs, plaatselijke vertegenwoordigers en andere verantwoordelijken verkozen voor verschillende regio's. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de aankondiging van de zeer onpopulaire pensioenhervorming, midden juni. Die voorziet in de verhoging van de pensioenleeftijd tot 60 jaar voor vrouwen en tot 65 jaar voor mannen. Dat is volgens de beleidsmakers nodig om de "serieuze demografische problemen" waarmee Rusland te kampen heeft en de daar bijhorende druk op het pensioensysteem het hoofd te bieden.

Levensverwachting

De Wereldbank becijferde twee jaar geleden dat de levensverwachting voor mannen in Rusland 66 jaar bedraagt en voor vrouwen 77. Dat wil zeggen dat 43 procent van de mannen de leeftijd van 65 waarschijnlijk niet haalt.

Navalny is een grote tegenstander van de hervorming. "Achttien jaar lang hebben Poetin en zijn regering de begroting gebruikt voor dwaze projecten. Nu is er geen geld meer en rekruteert men gepensioneerden om de eindjes aan elkaar te knopen", stelde zijn team op sociale media.

Sinds de Russische premier Dmitri Medvedev de hervorming aankondigde, kreeg zijn populariteit een flinke knauw, net als die van Poetin. 

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vojtek Matushewsky

  De oppositie heeft gekregen wat het wou, schoone plaatjes met erop jong en oud door de politie aangepakt en weggevooerd.... Nu, in Brussel doen ze het ook af en toe met stenen smijten en auto's verbranden... Dus niets abnormaal

 • ron platteeuw

  En dat is nu links !!!

 • Gino Denil

  Hier haalt 47% van de mannen ook de 70 jaar niet. De levensverwachting die gebruikt wordt voor de pensioenhervorming is deze van 65 jaar, of voor de huidige geboortes.

 • Jean Vermote

  Regering de begroting gebruikt voor dwaze projecten. Nu is er geen geld meer en rekruteert men gepensioneerden om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar hebben wij dat nog gehoord?