Russen geven toe dat ze jarenlang een CIA-agent in dienst hadden

De Amerikaanse president Trump (links) en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin in Helsinki eerder dit jaar.
AFP De Amerikaanse president Trump (links) en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin in Helsinki eerder dit jaar.
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in 2017 een Russische spion die informatie uit het Kremlin doorspeelde uit Rusland weggehaald. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media vandaag. Het Kremlin bevestigt dat het een man in dienst had genomen die ook door de Russische pers was geïdentificeerd als een CIA-agent. Dat de man rechtstreeks in contact stond met president Vladimir Poetin, zoals Amerikaanse media melden, wordt echter ontkend. 

De spion, van wie de naam en de nieuwe woonplaats om veiligheidsredenen geheim gehouden worden, zorgde mee voor de bevestiging van het vermoeden dat het de Russische president Vladimir Poetin zelf was die de opdracht gaf voor de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. 

De Rus werkte al tientallen jaren voor de CIA en was erin geslaagd zich in het Kremlin op te werken tot de absolute top. Hij behoorde dan wel niet tot de kring van intimi van Poetin, maar droeg toch heel wat verantwoordelijkheid en had rechtstreekse toegang tot de president, meldt CNN. Hij zou zelfs foto’s van documenten op het bureau van Poetin kunnen voorleggen. 

Risico op ontdekking

Het voorstel om hem uit Rusland weg te halen, ten koste van een rechtstreekse inkijk in de interne keuken van het Kremlin, kwam er uit vrees dat zijn identiteit onthuld zou worden. Concreet zou die beslissing gevallen zijn na een ontmoeting tussen president Donald Trump en Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov in het Witte Huis. Tijdens dat overleg zou Trump hoogst vertrouwelijke informatie hebben gelost tegenover de Russische minister, waardoor de CIA het potentiële risico op ontdekking van de spion te groot achtte. 

Minister Lavrov heeft overigens ontkend dat de Amerikaanse president Donald Trump hem geheime staatsinformatie heeft bezorgd. “Niemand heeft aan iemand anders toen wat voor geheimen ook doorgegeven”, zei Lavrov aan reporters in Moskou. Hij zei ook nooit een ontmoeting te hebben gehad met de vermeende Amerikaanse spion.

Dat de spion in eerste instantie weigerde in te gaan op de vraag om Rusland te verlaten, deed de CIA even twijfelen aan zijn betrouwbaarheid. Maar na een tweede verzoek stemde hij toch in.

“Ontslagen”

Het Russische dagblad Kommersant schreef vandaag dat deze persoon in 2017 met zijn gezin in Montenegro als vermist was opgegeven en die door Rusland een tijd dood was gewaand tot duidelijk werd dat hij leefde in het buitenland.

Deze man heeft “voor de presidentiële administratie gewerkt, maar werd een paar jaar geleden ontslagen”, zei de woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov aan de pers, zonder de redenen voor het ontslag op te geven.

“Zijn baan was er niet een van het hoogste niveau (...) en voorzag geen contact met de president”, voegde hij eraan toe, en hij omschreef de informatie die door de Amerikaanse media werd verspreid als “een sensatieroman”.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rene Knarren

  Nou als er al CNN staat, haak ik af geloof ik er al niks meer van. LCNN is een extreem links media bolwerk een antiTrump machine die er ook letterlijk op betrapt is op verdraaiingen en leugens. . Veel journalistiek werk is niet neutraal meer maar eerder politieke activisme

 • Diane Bernaerts

  Trump die hoogst vertrouwelijke informatie lost tegenover een Russisch minister: verwondert dat écht nog iemand? Het is niet "America First" voor Trump, maar "Trump & family first": na zijn ambtstermijn wil hij immers nog volop zaken doen met de Russen.

 • Victor Munster

  Spionnen en dubbelspionnen. Je kop gaat ervan op hol. Wie doet wat en wie beïnvloedt er welke verkiezingen? Op hol geslagen wereldpolitiek waarbij het er niet meer op aan komt welke principes men voorop stelt, maar wie er de meeste macht en geld heeft.

 • MICHELINE GEVERS

  En toch heeft het Rusland zich niet gemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Een Rus, spion voor de CIA, bevestigd dat wel!!!!! Poetin en Trump zijn toch goede vriendjes.