Russen gaan lijk van Vietnamese oud-president Ho Chi Minh na 50 jaar nog eens balsemen

Het lichaam van Ho Chi Minh werd kort na zijn dood in 1969 door Russen gebalsemd en in 1975 in het mausoleum geplaatst.
REUTERS Het lichaam van Ho Chi Minh werd kort na zijn dood in 1969 door Russen gebalsemd en in 1975 in het mausoleum geplaatst.
De regering van Vietnam heeft een team van elf Russische experts ingehuurd om het lichaam van de in 1969 gestorven president Ho Chi Minh opnieuw te balsemen. Het lichaam ligt in een mausoleum in de hoofdstad Hanoi.

Daarmee hoopt het land dat het lichaam van Oom Ho, zoals hij door aanhangers liefkozend genoemd wordt, voor toekomstige generaties toonbaar te houden. De resten van Ho liggen in een granieten mausoleum dat lijkt op de plaats in Moskou waar Rusland sinds 1930 het lichaam van Lenin bewaart en tentoonstelt.

Het lichaam van Ho Chi Minh werd kort na zijn dood door Russen gebalsemd en in 1975 in het mausoleum geplaatst. Dat was overigens tegen zijn eigen wens. Ho wilde na zijn dood gecremeerd worden. Zijn as moest worden uitgespreid over Noord- en Zuid-Vietnam.

(Lees verder onder de foto)

Het mausoleum van Ho Chi Minh
REUTERS Het mausoleum van Ho Chi Minh

Hereniging

Ho, die een sobere levensstijl propageerde, leidde Noord-Vietnam tijdens de oorlog met het door de Verenigde Staten gesteunde zuiden. Hij wordt beschouwd als een van de mensen die het land herenigde.

Sinds de opening bezochten 57 miljoen mensen, onder wie 10 miljoen buitenlanders het mausoleum.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.