Russen en Grieken sluiten miljardenakkoord over gaspijpleiding

Grieks premier Tsipras en Russisch president Poetin ontmoetten elkaar vandaag op het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg.
REUTERS Grieks premier Tsipras en Russisch president Poetin ontmoetten elkaar vandaag op het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg.
Rusland en Griekenland hebben in het Russische Sint-Petersburg een akkoord ondertekend over de bouw van een gaspijpleiding door Griekenland. De Russen werken aan een nieuwe gasroute naar Europa om Oekraïne te kunnen omzeilen.

In feite gaat het over een verlenging van de geplande pijpleiding Turkish Stream. Die verbinding kwam in de plaats van South Stream, een project dat in de prullenbak verdween door het conflict rond Oekraïne. Turkish Stream zal via een pijpleiding in de Zwarte Zee Russisch gas naar Turkije brengen en via Griekenland dus ook naar Europa.

Beloftes aan Griekenland en Turkije
De Russische ontwikkelingsbank VEB zal 50 procent van de Griekse link in handen hebben en de financiering van het project van 2 miljard euro op zich nemen. Griekenland zal de rest bezitten. De Russische president Vladimir Poetin trok Griekenland en Turkije over de streep met de belofte dat zij de energiecentra voor Zuid-Europa zullen worden als de leiding door de Zwarte Zee een feit is.

Het Russische gasbedrijf Gazprom is van plan om deze maand nog aan de onderzeese gasleiding te beginnen. Volgens het bedrijf zal de gasdoorvoer Griekenland helpen om aan financiering te komen. Poetin beloofde de Grieken jaarlijks "honderden miljoenen euro".