Russen die op weg naar gifgaslab werden opgepakt ook verdacht van cyberaanval op dopingbureau

Een viroloog in het Spiez-labratorium in Zwitserland. De twee Russische spionnen zouden apparatuur bij zich hebben gehad om in te breken op het computernetwerk van het lab.
EPA Een viroloog in het Spiez-labratorium in Zwitserland. De twee Russische spionnen zouden apparatuur bij zich hebben gehad om in te breken op het computernetwerk van het lab.
De twee Russische spionnen die dit voorjaar in de Nederlandse stad Den Haag zijn opgepakt, worden ook verdacht van "een cyberaanval" op het wereldantidopingbureau WADA in het Zwitserse Lausanne. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Bern tegenover NRC en de Zwitserse krant Tages-Anzeiger.

WADA meldde in 2016 zelf dat bij een cyberinbraak een grote partij medische gegevens van atleten was buitgemaakt. Volgens het antidopingbureau was de inbraak het werk van de Russische hackersgroep Fancy Bear. De groep wordt in verband gebracht met de Russische militaire veiligheidsdienst GROe, meldt de NRC.

Gisteren meldde NRC dat met de aanhouding van de twee spionnen in Den Haag - medewerkers van de GROe - een diefstal van gegevens uit het Spiez-laboratorium in Zwitserland was voorkomen. Dit lab onderzocht zowel de gifgasaanvallen van het door Rusland gesteunde Syrische regime als de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Britse Salisbury.

Eerder vandaag noemde Rusland de berichten dat Nederland twee Russische spionnen heeft opgepakt "simpelweg absurd". Op haar officiële Facebookpagina noemde de Russische ambassade in Zwitserland de meldingen "nog een poging om Ruslandhaat aan te wakkeren".
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Frans Peeters

  Nederland,,, nog zo een land zoals GB om onrust te stoken maar ze nemen wel graag het goedkopere aardgas aan

 • Daan Roos

  Was dat het lab die bekend maakte dat het om een toxine ging? Toen Londen hierop reageerde laconiek antwoordde, als julie dat novichok noemen dan is het novichok.

 • johanneke li

  Tijd om terug de regel in te roepen dat spionnen terechtgesteld worden!

 • Marcus Camps

  Die gasten een cyberaanval ? Heb je ze al eens bekeken ? Kennen niet eens het verschil tussen http en ftp ... :-) :-)