Russen aangemoedigd om Poetin tot 2036 aan de macht te houden: stembusgangers kunnen appartement of auto winnen

Vladimir Poetin.
via REUTERS Vladimir Poetin.
De Russen kunnen vandaag stemmen in een volksraadpleging over een grondwetswijziging. Als die wordt goedgekeurd, kan Vladimir Poetin (67) nog 16 jaar aan de macht blijven. Er is de Russische president veel aan gelegen: er worden tombola’s georganiseerd voor stembusgangers, die een appartement of een auto kunnen winnen.

De grondwetshervorming geeft Poetin het recht vanaf 2024 voor twee bijkomende ambtstermijnen te gaan. De hervorming kent de president ook bijkomende prerogatieven toe en schrijft conservatieve principes in de grondwet in, zoals het geloof of de definitie van het huwelijk als een unie van man en vrouw.

Een deel van de stembureaus ging een week geleden al open. De officiële datum voor het referendum is 1 juli, maar door het coronavirus werd beslist om al op 25 juni te starten om grote massa's aan de bureaus te vermijden. Poetin maakte van de laatste dag om te gaan stemmen een eenmalige feestdag, in de hoop de opkomst op te krikken. Ook vroeg het Kremlin enkele grote bedrijven om de personeelsleden goed in te lichten over de hervorming en de stemprocedure, én ze aan te zetten om te gaan stemmen. Uit documenten die Reuters kon inkijken, blijkt dat er zelfs tombola’s aan de stembussen worden georganiseerd. Wie gaat stemmen, kan een auto of een appartement winnen. Deelnemers krijgen een unieke QR-code, wat het de bedrijven mogelijk maakt te controleren wie er is gaan stemmen en wie niet.

In de hervorming zitten ook enkele bij de bevolking populaire maatregelen, rond het minimumloon en pensioenuitkeringen gelinkt aan de levensduurte. Kiezers kunnen enkel ja of neen zeggen voor het hele pakket. De verwachting is dat een ruime meerderheid zal instemmen. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nils De Vriendt

  Bij ons is het ook niet kosjer. In dit land is er niet eens stemrecht voor weekendwerkers, die moeten gewoon werken en krijgen een briefje om niet te stemmen. Geef eerst zelf het goede voorbeeld.

 • Gerry Cle

  Dictators doen alles om aan de macht te blijven. Verkiezingen manipuleren, grondwetten herschrijven en politieke tegenstanders opruimen of oppakken. En maar beweren dat ze een democratisch land zijn.

 • Jozef Willem Hazel

  Ondanks een aantal negatieve vooroordelen ondergaat Rusland sedert de Perestroika een positieve evolutie. Vele kritikasters praten de politiek gestuurde media na en hebben geen éigen mening. Zij kennen geen Russisch, zijn nooit in dat land geweest en dragen door hun aversie niet bij tot de noodzakelijke toenadering tussen Oost en West.

 • Godot Lilly

  Misschien heeft een land als Rusland wel een strenge poetin nodig, Boris Jeltsin was meer zat dan nuchter, Gorbatsjov heeft er ook al niet veel van gebakken. In de huidige wereldeconomie kan je maar beter een sterke leider hebben.

 • Joery Goubert

  Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst.