Rusland zet nu ook Belgische diplomaat het land uit na vergiftiging ex-dubbelspion

De Russische president Vladimir Poetin.
photo_news De Russische president Vladimir Poetin.
Rusland zet één Belgische diplomaat het land uit. Het gaat om een medewerker die gevestigd is in Moskou, zo heeft Buitenlandse Zaken bevestigd. Hij of zij krijgt twee weken de tijd om Rusland te verlaten.

De beslissing werd deze voormiddag door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld aan de Belgische vertegenwoordiging in Moskou. Over de identiteit van de betrokken diplomaat bestaat geen duidelijkheid. De FOD Buitenlandse Zaken verduidelijkt wel dat de diplomaat nu veertien dagen de tijd krijgt om Rusland te verlaten. De overheidsdienst zal die terugkeer in goede banen leiden. Minister Didier Reynders (MR) betreurt de beslissing.

Op de Belgische ambassade in Moskou werken een handvol diplomaten, maar daarnaast zijn er in Rusland ook nog Belgen aanwezig die zich bezighouden met consulaire taken. Ons land heeft ook nog vertegenwoordigers van de gemeenschappen en gewesten in Moskou, een verbindingsofficier van de federale politie en nog één van de douane.

"Gezond verstand"

"We wachten op het moment waarop het gezond verstand eindelijk overwint en waarop gestopt wordt met het toebrengen van schade aan de internationale relaties", zo verklaarde Russische president Vladimir Poetin vandaag tijdens een persconferentie in de Turkse hoofdstad Ankara.

Het uitzetten van diplomaten is een gevolg van de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal in het Britse Salisbury. Groot-Brittannië legt de schuld daarvoor bij Moskou. Het gevolg was een diplomatenoorlog waarbij bijna dertig landen beslisten om alles samen meer dan 140 Russische beambten het land uit te zetten. Eerder wees ook ons land één Russische diplomaat uit. Volgens Britse onderzoekers is het trouwens niet honderd procent zeker dat de giftige stof novitsjok daadwerkelijk afkomstig is uit Rusland. 

De verklaring komt op een moment dat de Organisatie voor het Verbod op Scheikundige Wapens (OPCW) in de Nederlandse stad Den Haag samenkomt om op vraag van Moskou de aanval in Salisbury te bespreken. De OPCW voert een eigen chemische analyse uit van stalen van het zenuwgas dat bij die aanval gebruikt is. Het definitieve verslag zal weliswaar geen schuld toewijzen.
108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Giels

  Als ik de reacties lees zijn onze politiekers nog 100x slimmer dan veel die hier reacties schrijven ter verdediging van de Russen.

 • jos beverke

  Ja, die is terug uit vakantie.Up to the next one!

 • Roger Verstreepen

  Wat ik niet begrijp iemand uitwijzen waarom waarom ga daar toch steeds niet op in

 • SAM Bedfort

  Logisch, er was geen enkel bewijs. En deze regering gaat voor de zoveelste maal met de billen bloot, nu bewezen is dat het Rusland niet was. De EU heeft een poging gedaan om de Britten van gedachten te doen veranderen wat betreft de Brexit. Het mag eens deftig onderzocht worden door een onafhankelijke dienst dat de EU en de Britten dit niet in scene gezet hebben om de Europese burgers te manipuleren.

 • Serge Surmont

  Heel de belgische politiek is 1grote belachelijke klucht van enkele sukkels die van geen wanten weten. Michel zegt eerst dat Bxl als Navo hoofdplaats niemand kan uitwijzen om geen deuren te sluiten, en dan lees ik later dat de toch 1 uitgewezen hebben. Jullie zijn Navo onwaardig en hebben niets eens het lef om je mond te openen als het moet. Jullie zijn blaaskaken!!!!!