Rusland zegt Maduro verdere hulp toe

Nicolas Maduro en Vladimir Poetin schudden elkaar de hand tijdens de ontmoeting.
AFP Nicolas Maduro en Vladimir Poetin schudden elkaar de hand tijdens de ontmoeting.
In de machtsstrijd tussen regering en oppositie in Venezuela heeft Rusland de omstreden president Nicolas Maduro verdere hulp toegezegd. "Moskou steunt alle legitieme autoriteiten van Venezuela", onderstreepte de Russische president Vladimir Poetin bij een ontmoeting met Maduro. Poetin wil naar eigen zeggen ook de dialoog met de oppositie en de zelfverklaarde interimpresident Juan Guaido een duwtje in de rug geven.

Rusland hoort bij de belangrijkste bondgenoten van Maduro. Het Latijns-Amerikaanse land was ooit rijk, maar zit nu in een zware crisis. Corruptie en wanbeleid hebben de economie doen ineenstorten. Zo'n vier miljoen mensen hebben Venezuela verlaten. Mensenrechtenorganisaties verdenken de politie van willekeurige moordpartijen.

Terwijl de Verenigde Staten in het verleden een militair ingrijpen in de Venezolaanse machtsstrijd niet uitsloten, heeft Rusland altijd gewaarschuwd voor een dergelijke stap. Moskou is er beducht voor dat Washington zich op die manier in de machtsstrijd zou mengen en zijn invloed op het olierijke land zou kunnen uitbouwen. Russische politici roepen telkens weer op de crisis op te lossen via een dialoog tussen regering en oppositie.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Venezuela is uitgesloten bij de handel met Het Westen. Daardoor glijdt het land in armoede weg en wordt de regering en president als schuldige met de vinger gewezen. En wij, Europa, doen mee met die gangsterpraktijken.

 • ANN LIMBOS

  2 gevaarlijke idioten bijeen !

 • Walter Wouters

  Waar aardolie is komt er oorlog............

 • Rob Van Roosbroeck

  Waarom worden de gevolgen van de ronduit criminele boycot die de Amerikanen aan het land oplegden niet vermeld als hoofdoorzaak van de problemen waarin Venezuela is verzeild?