Rusland zal nieuwe Amerikaanse sancties "niet onbeantwoord laten"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
AP De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
Moskou is van plan duidelijke tegenmaatregelen tegen de VS te treffen, in een reactie op de nieuwe sancties die Washington gisteren heeft aangekondigd. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De Russen stellen ook het nut van de Amerikaanse sancties in vraag.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën kondigde gisteren sancties aan tegen zeven Russische oligarchen, twaalf bedrijven die ze controleren, en zeventien hoge regeringsfunctionarissen. De sancties komen er volgens Washington wegens "kwaadwillige activiteit in de wereld", onder meer in Oekraïne en Syrië, en Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

In een reactie van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken worden de reacties afgedaan als een drukkingsmiddel dat door Washington ingezet wordt om zijn invloed op andere landen te laten gelden. "De Amerikaanse democratie gaat er duidelijk op achteruit. Het enige dat overblijft is het streven om de wereldwijde Amerikaanse hegemonie ten koste van alles veilig te stellen." Er wordt ook benadrukt dat de nieuwe sancties "niet onbeantwoord" zullen blijven, maar concrete tegenmaatregelen worden nog niet aangekondigd.

Moskou trekt voorts fel van leer tegen het "non-stopgebruik van sancties" door de VS. "We raden Washington aan om komaf te maken met de illusie dat het tegen ons de taal van de sancties kan gebruiken. Omdat de vorige sancties niet het gewenste effect hadden, zijn de politici in Washington terechtgekomen bij een absurditeit waarbij ze trachten ondernemingen te treffen die decennialange banden onderhouden met de VS en duizenden jobs creëren."
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Met of zonder Trump, deze Amerikaanse regering regeert alsof het geen republikeinse regering is. Laten we niet naïef zijn: Rusland bereidt iets voor en deze sancties zullen Poetin niet tegenhouden. Het is gewoon tijd winnen.

 • johan debue

  Hoog tijd dat de VS eens een koekje van eigen deeg krijgt.Dank zij hun petrodollar kunnen ze baas spelen op de wereld.Maar tijden veranderen en het is best mogelijk dat het land met de meeste schulden gefinancierd door het buitenland eens raar zal kijken als het zo vijandig blijft acteren .

 • Mick Mich

  Allemaal kleine kinders, al die politiekers horen thuis in een kindertuin ...

 • Luc Lepoudre

  Wij vragen ons schrikbarend af hoe ver de USA zal gaan met het beschuldigen, ondermijnen en beschadigen van Rusland omdat het zich niet aan zijn hegemonie en de petrodollar wil onderwerpen. Voorlopig zitten in de EU nog zelfgenoegzame paladijnen maar die verliezen met de dag het vertrouwen van het volk die huichelarij doorziet.

 • Marc Baeyens

  Amerika mag zich zeker niet laten intimideren door Rusland. Poetin heeft het westen al genoeg bestookt met leugens en intimidaties. We mogen niet blijven in zijn kaart spelen.