Rusland wuift Trumps verzoek om Venezuela te verlaten weg

De Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump (archiefbeeld).
Reuters De Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump (archiefbeeld).
Het Kremlin heeft het verzoek van de Amerikaanse president Donald Trump om Venezuela te verlaten, naast zich neergelegd. De Russen zeggen zelf dat ze volledig in hun recht staan met hun hulp aan het Zuid-Amerikaanse land. Bovendien zouden de aanwezige Russische militairen niet deelnemen aan militaire operaties. 

De Russische militairen zijn louter in Venezuela om de militaire samenwerking te bespreken, zo citeerde het Russische persbureau Interfax een militaire Venezolaanse attaché. Venezolaanse media meldden begin deze week dat zondag twee vliegtuigen van de Russische luchtmacht met aan boord bijna 100 militairen en veel materieel waren geland op de internationale luchthaven bij de hoofdstad Caracas.

De Verenigde Staten waren er als de kippen bij en riepen Moskou op om de Russische troepen terug te trekken uit Venezuela. De Amerikaanse president Donald Trump zei nog dat hij “alle opties'' in overweging zal nemen om ervoor te zorgen dat dat gebeurt. 
“De Verenigde Staten zullen niet passief toekijken wanneer Rusland doorgaat met het verhogen van de spanningen”, liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nog weten.

De Russische ambassade in Caracas liet maandag weten dat er ‘niets geheimzinnigs’ aan de aanwezige troepen was. De aanwezigheid van de Russische militairen zouden slechts een onderdeel zijn van overeenkomsten tussen Moskou en de Venezolaanse president Nicolas Maduro. 

Bekijk ook: 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan debue

  De Amerikanen zijn overal aanwezig overal waar olie zit mengen ze zich het zo gezegde humanitaire doel is een dekmantel.Of is het de bedoeling om een nieuw regime te installeren en een deel van de olierijkdom van Venezuela te gebruiken om de 22 000 000 000 000 miljard dollar schulden mee af te betalen.Alles wat uit de mond van Amerika komt is heilig dat ze zich eerst terug trekken uit Syrie.

 • Paul De Mol

  Misschien kunnen de Amerikanen zich eerst terugtrekken uit de meer dan 150 landen waar zij nu hun militairen hebben, in vele gevallen NIET uitgenodigd zoals met de Russen wel het geval is. Bijna de hele wereld behoort nu tot het VS-imperium, en de weinige landen die dat niet doen worden steevast als vijanden, agressors, gevaarlijk, de as van het kwaad, enz. voorgesteld door de Westerse propagandamedia.

 • johan fransaert

  ja met de aanwezigheid van de Russen word het heel wat lastiger om dat land binnen te vallen om zich de olierijkdommen toe te eigenen wat het achterliggende doel is van de Amerikanen.

 • Roger Geens

  De V.S. zullen niet dulden dat de communisten van China en Rusland veel in de achtertuin van de V.S. komen uitrichten .Ik merk ook dat Guaido de bevolking oproept om de straat op te gaan . Maduro gaat aan het kortste eindje trekken ,dat staat vast .

 • Albert Hessens

  Met dat soort praat hielden ze ook iedereen aan het lijntje tijdens de invasie van Oekraïne.... ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.