Rusland waarschuwt: "Veiligheid in Europa is onmogelijk zonder ons"

Sergej Lavrov met Vladimir Poetin. (Archiefbeeld)
afp Sergej Lavrov met Vladimir Poetin. (Archiefbeeld)
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de Raad van Europa ervoor gewaarschuwd dat veiligheid op het Europese continent onmogelijk is zonder Rusland daarbij te betrekken.

“We vinden dat Europa moet beseffen dat het nauwelijks mogelijk is om de veiligheid van Europa te garanderen zonder Rusland", zei Lavrov in Helsinki. "Wij ondersteunen iedereen die opkomt voor het einde van zinloze confrontaties en voor de integriteit van de Raad van Europa", voegde de Russische Buitenlandminister eraan toe. De Raad moet volgens hem terugkeren naar zijn oorspronkelijke principe van “gelijkheid van alle lidstaten".

De Raad van Europa, een Europees samenwerkingsverband voor mensenrechten, zal naar verwachting een einde maken aan de opheffing van het stemrecht van de Russen. Tot die opheffing werd in 2014 beslist, nadat Rusland de Krim had geannexeerd. Daarop had Rusland geantwoord met een politiek van de 'lege stoel'. Sinds 2017 betaalde Moskou ook niet meer zijn lidmaatschapsbijdrage van 33 miljoen euro voor de Raad van Europa.

Fundamentele plichten 

De ministers van de Raad hebben nu in een gemeenschappelijke tekst eraan herinnerd wat "de rechten en de plichten" zijn van de 47 lidstaten, en een van de fundamentele plichten heet "het betalen van het lidmaatschap" te zijn. Een land dat zijn bijdrage niet betaalt, riskeert gedurende twee jaar uitsluiting. 

Dat zou betekenen dat Rusland in juni ook niet mag meestemmen over de benoeming van een nieuwe secretaris-generaal voor de Raad van Europa. Het is voor die functie dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zich kandidaat had gesteld, net als zijn Kroatische ambtgenote Marija Pejcinovic Buric, lid van de nationaal-conservatieve partij Kroatische Democratische Unie. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ray Van gucht

    Rusland heeft in Europa niets te zoeken,blijf ginder !

  • DIRK VAN BRUSSEL

    dezelfde garantie die Oekraine kreeg in Boecarest ?

  • Nick Peeters

    hieraan merk je wie de grootste vijand is