Rusland waarschuwt landen die Amerikaanse raketten stationeren: “Zij worden het doel van vernietiging”

Stafchef Valery Gerasimov (rechts van Poetin) waarschuwt landen die Amerikaanse raketten stationeren.
REUTERS Stafchef Valery Gerasimov (rechts van Poetin) waarschuwt landen die Amerikaanse raketten stationeren.
Rusland bedreigt de landen die nieuwe Amerikaanse ballistische raketten voor de middellange afstand op hun grondgebied stationeren met tegenmaatregelen. “De landen die Amerikaanse kruisraketten voor de korte en middellange afstand stationeren, worden het doel van vernietiging bij een antwoord van Rusland", aldus stafchef Valery Gerasimov.

De Verenigde Staten hadden Rusland voor een ultimatum van zestig dagen gesteld om het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Force) te respecteren en bepaalde kruisraketten te vernietigen. De wapens van het type SSC-8 vormen een inbreuk tegen het INF-verdrag, dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer verbiedt. 

De NAVO beschuldigde Rusland voor de eerste keer ervan het INF-verdrag met de nieuwe SSC-8-raketten te schenden. Moskou ontkent dat en verzekert zijn contractuele loyaliteit.

Rusland breidt radarsysteem uit

Gerasimov waarschuwde dat de dreiging van Washington om het verdrag met Moskou op te blazen niet zonder antwoord zal blijven. Daardoor wordt de wapenbeheersing alleen maar moeilijker. "We zien dit als een zeer gevaarlijke stap, die niet alleen de Europese veiligheid, maar ook de strategische stabiliteit in het algemeen kan beïnvloeden." 

Volgens Gerasimov heeft Rusland de uitbreiding van zijn radarsysteem langs de grens voltooid. "Daarmee kunnen raketten vanuit elke richting gedetecteerd worden". Hij sprak ook over de toenemende aanwezigheid van de NAVO aan de grenzen met Rusland. "Onder deze omstandigheden nemen we alle nodige maatregelen om de militaire veiligheid van ons land te garanderen", zei hij tot slot. “Niet het grondgebied van de Verenigde Staten, maar wel de landen die Amerikaanse kruisraketten stationeren worden het doel van vernietiging." 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Silvy Broux

  Ik hoop dat Europa geen ballistische raketten moet plaatsen... Anders ben ik bang dat we er allemaal aan gaan ... Waarom reageren de Russen dat dan niet af op Amerika? Maar wel op onschuldige landen die moeten dansen naar de pijpen van Amerika????

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Eigenaardig, op dit forum zijn de VS de goeden/slechten of Rusland. Zij zijn alle twee even slecht, niet alleen voor Europa maar voor de hele wereld. Ze brengen enkel miserie en dood. Europa moet mans genoeg zijn om een totaal onafhankelijke koers te varen met eigen technologieën bewapening van eigen bodem.

 • Jef Heffens

  Het enige goede antwoord dat je hierop moet geven is meer ballistische raketten plaatsen. Meer militaire slagkracht in Europa is het enige dat Poetin zal tegenhouden.

 • mieke vermeulen

  Rusland is nog altijd de denkbeeldige vijand van de Amerikanen om de wapen industrie op volle toeren te laten draaien , de EU haalt iedere dag de echte vijand binnen en wil dat nu op versneld tempo doen en wil nu dat tempo versnellen met hun migratiepact .