Rusland waarschuwt burgers: “Denk na over reis naar buitenland, want VS jaagt op Russen”

De relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten koelt steeds meer af.
REUTERS De relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten koelt steeds meer af.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een mededeling burgers gewaarschuwd om twee keer na te denken vooraleer ze naar het buitenland reizen. Het ministerie beweert dat de VS “over de hele wereld op Russen jaagt om hen te arresteren”.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken lopen Russen het risico om gearresteerd te worden in andere landen “op vraag van Washington, om nadien uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten”.

“Ondanks onze oproep om de samenwerking tussen de Amerikaanse en Russische autoriteiten te verbeteren, blijven Amerikaanse geheime diensten jagen op Russen over de hele wereld”, zegt het ministerie. “Gezien deze omstandigheden, dringen we er bij Russische burgers op aan om alle risico’s in acht te nemen wanneer ze een reis naar het buitenland plannen.”

Hackers

Volgens Buitenlandse Zaken zijn sinds 2017 meer dan 10 Russen gearresteerd in andere landen, om uiteindelijk uitgeleverd te worden aan de VS. Onder hen vier personen die zijn opgepakt in Letland, Spanje en Griekenland omwille van hun mogelijke betrokkenheid bij cybercriminaliteit. Nog volgens het ministerie krijgen Russen na uitlevering aan de VS "geen onpartijdige behandeling". 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet willen reageren op het aangepast reisadvies van de Russen. In de VS lopen verschillende onderzoeken naar de mogelijke inmengingen van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Amerikaanse autoriteiten hebben echter nog nooit officieel bevestigd dat de gearresteerde Russische hackers een link hebben met de verkiezingen. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Matthys

  Gisteren werd het memo nieuws onmiddellijk verwijderd uit Google feed en vervangen door negatief anti-Trump "analytisch opiniestuk". Jullie kunnen niet serieus genomen worden spijtig genoeg en de meeste mensen weten het.

 • Gerd Peeters

  Poetin, jij bent een zielig ventje.

 • hugo van de velde

  Dat ze dan maar eens eerst al die russen arresteren die zich misdragen in restaurants op vakantie. voorkruipen, bord volladen, dan 1 hapje nemen, laten staan. Kunnen we eindelijk RUSTIG eten.

 • Gerrit Dekens

  Wat een onzin!

 • Jolien Aerbeydt

  Ja, Putin mijne jongen. Wat verwacht ge als ge zelf niks doet aan die cybercriminelen waarvan het grootste deel uit Rusland komt.