Rusland vreest voor koortsachtige jacht op mammoet-ivoor door smelten permafrost

EPA
Russische autoriteiten en activisten waarschuwen voor een koortsachtige jacht op het ivoor van mammoeten nu door de klimaatverandering de permafrost smelt. Ze zijn bang dat winstzoekers in een soort goudkoorts op jacht gaan naar het ivoor, waarvoor in China een grote markt bestaat.

De resten van de al 10.000 jaar uitgestorven wolharige mammoeten zijn tegenwoordig gemakkelijker op te graven. Het ivoor wordt in China tot sieraden of ornamenten gesneden.

Illegaal

Het ivoor uit het permafrost in de regio Jakoetië wordt jaarlijks illegaal voor 45 miljoen euro verhandeld en de 'productie' bedroeg vorig jaar maar liefst 100 ton, 30 ton meer dan in 2017. Naar schatting ligt er nog zo'n 500.000 ton ivoor in de grond.


De autoriteiten willen de opgravingen en de handel reguleren, maar in de regio wordt gezegd dat de plaatselijke bevolking het recht heeft om te profiteren van de bodemschatten.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  Christine: in Permafrost zit bijna geen CO² maar heel veel methaan die 25x slechter is voor de opwarming...

 • Christine Laevers

  Een hoop mensen weten nog steeds niet wat permafrost is. Het ivoor en vele andere menselijke en dierlijke resten die na zolang vrijkomen baren me geen zorgen. Maar de CO-2 die vrijkomt!

 • Chris Bollen

  het probleem is dat hele natuurgebieden worden omgewoeld voor dat ivoor te kunnen vinden. En daarbij , in de grond zitten ook nog een hele hoop ziektes in die karkassen. Ook ziektes die we niet meer kennen.

 • Elke Claes

  die beesten zijn toch al dood, wat is hier het probleem?