Rusland voert test uit om land volledig van wereldwijde internet af te sluiten

President Poetin ondertekende eerder dit jaar een wet die de test van afgelopen week mogelijk maakte.
via REUTERS President Poetin ondertekende eerder dit jaar een wet die de test van afgelopen week mogelijk maakte.
De Russische overheid heeft bekendgemaakt dat enkele tests om het land af te sluiten van het wereldwijde internet met succes zijn uitgevoerd. Het doel van het experiment was om te achterhalen of RuNet, de nationale versie van het internet, autonoom kon functioneren.

Zowel de overheid als lokale providers en internetbedrijven werkten mee aan de testen. Die vonden vorige week plaats, verspreid over meerdere dagen. Het doel was om te testen of RuNet autonoom zou kunnen functioneren wanneer het geïsoleerd werd van het wereldwijde internet. Hoe de testen exact verliepen, is niet bekendgemaakt.

Volgens de Russische minister van Communicatie Alexei Sokolov was de test wel geslaagd. “Zowel de autoriteiten als telecomaanbieders zijn in staat om snel te reageren op risico’s en bedreigingen”, vertelde hij. In het geval van een cyberoorlog of andere dreigingen kan Rusland zich dus afsluiten van het internationale internetverkeer.

Censuur

Vladimir Poetin ondertekende eerder dit jaar al een wet die de weg vrijmaakte voor tests als die van afgelopen week, die als het ware een ‘digitaal IJzeren Gordijn’ creëren tussen het land en de rest van de wereld. Tegen die wet ontstond bij critici in Rusland overigens hevige kritiek. Zij vrezen dat de regering onder meer censuur makkelijker wil maken en gewoon meer online controle wil verwerven.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marcel haagen

  Toch iemand die probeert onder de almacht van de Amerikaanse IT bedrijven uit te geraken. Wie las ook alweer al onze emails, probeerde Merkel af te luisteren, spioneerde bij proximus….onze bondgenoten van de navo.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  In de tijd van de Sovjet werden telefoons afgetapt eb brieven geopend en gecensureerd. Nu worden de Russen op internet gecensureerd. Leve het “vrije” Rusland. In weze niets veranderd.

 • Janneke Alsberg

  Rusland (en China/Turkije) bereidt een verrassingsoorlog voor tegen PC imploderend Westen. Wake up, de tijd krimpt

 • Lore Kluwer

  Je eigen boontjes kunnen doppen: slim. @Jurgen De Russen hebben GLONASS, de Russische tegenhanger van het Amerikaanse GPS. Het enige wat je van de Russen kan zeggen, is dat ze maar één vliegdekschip hebben. Al de rest hebben ze in overvloed. Verouderd? Misschien. Maar veel werkt nog perfect. Vraag het maar aan de Amerikanen, die na de stopzetting van hun Space Shuttle-programma van NASA een beroep moesten doen op decenniaoude Russische Sojoez-capsules om in het ISS-ruimtestation te geraken.

 • Robin Verheyden

  Dat is een betreurenswaardige stap terug naar het Brejnev tijdperk.