Rusland veroordeeld omdat oppositieleider Navalny te vaak gearresteerd werd

Alexei Navalny.
AFP Alexei Navalny.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg heeft Rusland veroordeeld voor de herhaalde arrestaties van de Russische oppositieleider Alexei Navalny. Volgens het Hof hadden die arrestaties als doel "het politieke pluralisme in Rusland te verstikken". Rusland moet nu ruim 51.000 euro schadevergoeding betalen.

De 42-jarige Navalny is de belangrijkste figuur van de Russische oppositie geworden sinds indrukwekkende demonstraties in 2011 en 2012. Verschillende betogingen vonden plaats op zijn oproep en zijn anti-corruptieretoriek vindt een bijzondere weerklank bij de jonge mensen die hem volgen op internet. Hij geldt als hevig criticus van president Vladimir Poetin.

“Politieke motieven”
Tussen 2012 en 2014 werd Navalny zeven keer gearresteerd. In twee gevallen was er volgens het EHRM sprake van politieke motieven. De vijf andere keren waren “onnodig in een democratische samenleving”.

De 42-jarige Kremlin-criticus werd eergisteren nog tegengehouden toen hij in Moskou op het vliegtuig wilde stappen om de behandeling van zijn zaak in Straatsburg bij te wonen. Later mocht hij alsnog vertrekken. Recent werd hij ook twintig dagen opgesloten omdat hij opgeroepen had tot protesten tegen de plannen van de Russische regering om de pensioenleeftijd te verhogen.

Naar Spanje voor oogprobleem
Tussen 2013 en 2017 kon Navalny niet naar het buitenland reizen omdat de Russische autoriteiten weigerden hem een paspoort te verstrekken. In mei 2017 mocht hij dan toch het land verlaten om zijn oog te laten behandelen in Spanje. Dat was verbrand geraakt tijdens een aanval in Moskou.

Navalny kon zich ook geen kandidaat stellen voor de Russische presidentsverkiezingen afgelopen maart. Tegen de uitspraak van het Hof kan geen beroep aangetekend worden.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim van meirvenne

  Het Europese hof voor de rechten van de primitieve primaat genaamd de mens zijn een bende watjes. Ik denk dat Poetin eet elke dag een stuk of 10 op zijn boterham bij het ontbijt.

 • Jan Vannuffelen

  Daar zal poetin van wakker liggen zeker . naar die 51000 € kunnen ze fluiten . What a joke . Denken die hier dat ze de ganse wereld hun Zo geroemde waarden kunnen opleggen , bende onnozelaars .

 • Nicolas Ivanov

  Inderdaad Chris Moerman, de EU is net hetgene wat men Rusland verwijt. In Rusland hebben ze bijvoorbeeld geen stasi-achtige toestanden als Unia nodig.

 • Nicolas Ivanov

  Belachelijk. Navalny wordt gefinancierd en aangestuurd door de Amerikaanse ambassade en hij wordt door de bevolking als een verrader en Amerikaanse agent aanzien. Hij wordt steeds opgepakt voor niet aangevraagde betogingen. Dat gebeurt in Europa ook.

 • chris moerman

  ze gaan hier eens oordelen over iets waar ze niets ovet weten. zouden ze niet beter hun eigen problemen oplossen. de eu is veel minder democratisch dan rusland.