Rusland verlengt sancties tegen EU-landen met een jaar

Russisch president Vladimir Poetin.
AP Russisch president Vladimir Poetin.
Rusland heeft de sancties tegen de EU-lidstaten met een jaar verlengd, tot juni 2016. "De regering heeft me gevraagd die maatregelen te verlengen die we genomen hebben in een reactie op de acties" van het westen, aldus Poetin volgens de Russische persagentschappen. Premier Dmitri Medvedev heeft de opdracht gekregen de details uit te werken. Rusland verbood vorig jaar de import van fruit, groenten, vlees, gevogelte, vis en zuivel uit Westerse landen die sancties tegen Rusland afgekondigd hadden in het kader van de crisis in Oekraïne.

Afgelopen maandag verlengde de EU haar sancties tegen Rusland tot eind januari 2016. Met die sancties worden verschillende sectoren van de Russische economie getroffen, zoals de banken, het leger en de oliebedrijven. Ze zijn niet onomstreden, want doen behalve de Russische ook de Europese economie pijn.

Bijna een jaar geleden kreeg Rusland de sancties opgelegd. Rusland wordt ervan beschuldigd de separatistische bewegingen in het oosten van Oekraïne te steunen met wapens en militairen.

In augustus 2014 kwam het antwoord van Rusland, in de vorm van een embargo op de meeste voedingsproducten die de sancties tegen Rusland toepassen.

Het Kremlin ziet in de sancties die ze aan de EU-landen oplegt ook een kans om de binnenlandse productie van levensmiddelen te versterken.

Maandag al had Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, laten weten dat er "bij de sancties één principe geldt, en dat is de wederkerigheid, en dat is ook onze aanpak". Medvedev had maandag nog gezegd dat het Russische invoerverbod met zes maanden verlengd zou worden.