Rusland twijfelt aan Amerikaanse operatie tegen IS-leider: “Geen overtuigende bewijzen”

De Amerikaanse president Donald Trump vandaag tijdens zijn persconferentie in de ‘Diplomatic Room’ van het Witte Huis, om te onthullen dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gedood is bij een Amerikaanse aanval in Syrië.
AP De Amerikaanse president Donald Trump vandaag tijdens zijn persconferentie in de ‘Diplomatic Room’ van het Witte Huis, om te onthullen dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi gedood is bij een Amerikaanse aanval in Syrië.
Het Russische ministerie van Defensie heeft vandaag bewijzen gevraagd voor de Amerikaanse operatie die geleid heeft tot de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De verschillende betrokken partijen beschikken over tegenstrijdige details, aldus woordvoerder Igor Konasjenkov in een mededeling van het ministerie.

Er zijn geen overtuigende bewijzen dat de VS in de door Rusland gecontroleerde zone in Syrië een dergelijke operatie hebben uitgevoerd, aldus het ministerie. 

Satellietbeelden

De Amerikaanse president Donald Trump had eerder op de dag verklaard dat al-Baghdadi bij een Amerikaanse raid om het leven was gekomen. De VS bevestigden dat vliegtuigen het door Rusland gecontroleerde luchtruim hadden betreden.

Het Russische ministerie van de Defensie meldt vandaag echter dat er gisteren of de afgelopen dagen geen luchtaanvallen door de VS of door de door de VS geleide internationale alliantie tegen IS werden uitgevoerd in Idlib. Rusland heeft in de regio niet enkel troepen, maar volgt de situatie ook op via satellietbeelden. Gisteren nog verspreidde het ministerie satellietfoto's van Amerikanen die olie zouden smokkelen uit Syrië.

Abu Bakr al-Baghdadi.
AP Abu Bakr al-Baghdadi.

Verrassend

Ook stelt Rusland zich vragen bij het feit dat al-Baghdadi zich verschanste in een regio die in handen is van Hayat Tahrir al-Sham (HTS, vroeger de Syrische tak van Al Qaida). "Deze organisatie heeft steeds zonder aarzelen IS-strijders gedood, aangezien zij belangrijke rivalen zijn in de strijd om de controle van Syrië", klinkt het. Ook moeten de VS dus bewijzen leveren dat IS-leden veilig in Idlib konden verblijven.

Geen invloed

Tot slot benadrukt het Russische ministerie dat de dood van de IS-leider weinig betekent, omdat IS in Syrië sinds 2018 erg verzwakt is. De Amerikaanse verklaring heeft geen invloed op de situatie in Syrië en het gevaar is niet verdwenen, aangezien veel terroristen nog steeds in de regio verblijven, klinkt het in de mededeling.

Een satellietbeeld van september van de vermeende verblijfplaats van de IS-leider.
EPA Een satellietbeeld van september van de vermeende verblijfplaats van de IS-leider.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Ardenois

  Die Russen vertrouw ik allang niet meer. Ze zijn zogezegd niet binnengevallen in de Krim, ze hebben zogezegd mh17 niet naar beneden gehaald met een buk raket en zo ken ik er nog wel enkele. Mevrouw bernaerts: de Amerikanen hebben de technologie om een DNA staal te controleren binnen enkele minuten zelfs. Hier bij ons zou het idd weken duren. Moest u eens weten hoe die Amerikaanse soldaten uitgerust zijn dan zou u het wel geloven.

 • eddie deleener

  Russen kunnen er nog veel van leren....

 • Diane Bernaerts

  Wat ik vooral héél raar vind, is dat men zogezegd binnen het kwartier een DNA-staal heeft afgenomen én onderzocht! Terwijl zoiets normaal weken duurt!

 • Pierre Van Haute

  Zouden ze jaloers zijn

 • Gino Denil

  Volgens hun eigen verklaringen waren het niet de Amerikanen maar de Irakezen die zouden uitgevist hebben waar hij zich ophield, Jan Dekoninck. Op het moment dat die impeachment procedure vaart begint te krijgen kon Trump natuurlijk wel een stunt gebruiken, alhoewel hij daar persoonlijk weinig verdienste zou aan hebben.