Rusland "teleurgesteld" over publicatie van lijst met inreisverboden

Guy Verhofstadt in februari 2014 in Kiev. Rusland zou misnoegd zijn over zijn optreden op het Maidanplein.
BELGA Guy Verhofstadt in februari 2014 in Kiev. Rusland zou misnoegd zijn over zijn optreden op het Maidanplein.
Rusland reageert gepikeerd op de publicatie van de zwarte lijst met inreisverboden voor tientallen Europese politici en spreekt over een vertrouwensbreuk. Onder andere Guy Verhofstadt (Open Vld) en EU-parlementslid Mark Demesmaeker mogen het land niet meer binnen.

De Europese Unie heeft herhaaldelijk om die lijst gevraagd en Rusland heeft die in alle vertrouwen gegeven, aldus de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Aleksej Mesjkov aan het agentschap Interfax in Moskou. De publicatie van de namen stelt Rusland teleur: "We vragen ons af hoe we zo'n partner nog kunnen vertrouwen", luidt het.

Rusland had met de vrijgave van de lijst naar eigen zeggen geen politieke bedoelingen. De lijst werd overhandigd om de betrokken mensen te informeren en hen "het leven te verlichten", zo verklaarde Mesjkov. Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin toonde zich op zijn beurt "verwonderd" over de kritiek van Westerse politici. "Men mag het verleden niet vergeten", zei hij, verwijzend naar de eerder door de EU en de VS uitgevaardigde inreisverboden.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sloot niet uit dat de lijst verder wordt uitgebreid. Indien de EU of de VS aan nog meer Russische burgers een inreisverbod opleggen, dan zal Moskou op dezelfde manier reageren, verklaarde woordvoerster Maria Sacharowa.