Rusland stuurt 60 Amerikaanse diplomaten terug, VN waarschuwen voor nieuwe Koude Oorlog

Het Kremlin in Moskou.
AFP Het Kremlin in Moskou.
Moskou sluit het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg en wijst zestig Amerikaanse diplomaten de deur. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aangekondigd, meldt persagentschap Bloomberg. VN-chef António Guterres waarschuwt dat de oplopende spanningen tot een nieuwe Koude Oorlog kunnen leiden. 

De beslissing is een vergeldingsactie van de Russen op de uitwijzing van verschillende Russische diplomaten door Westerse landen. Dat deden ze uit solidariteit met Groot-Brittannië, dat Moskou ervan verdenkt een Russische ex-spion en zijn dochter te hebben vergiftigd in het Britse stadje Salisbury. Voor die aanval werd Novitsjok gebruikt, een zenuwgas dat in Rusland gemaakt wordt. Dat sterkt Groot-Brittannië in de overtuiging dat Moskou achter de aanval zit.

Rusland geeft de Amerikanen, die zelf 60 Russische diplomaten uitwezen en het Russische consulaat in Seattle sloten, nu een koekje van eigen deeg. Het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg sluit de deuren al op 31 maart, zegt het Russische staatspersagentschap Tass. De Amerikaanse ambassadeur in Rusland zou ook tekst en uitleg moeten komen geven op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De Amerikanen krijgen tot 5 april om het land te verlaten. Het gaat volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om 58 in Moskou gestationeerde diplomaten en twee medewerkers van een diplomatieke post in Jekaterinenburg.

Europa

Meer dan 25 landen, waaronder de Verenigde Staten en verschillende EU-leden zetten de afgelopen week samen meer dan 140 Russische diplomaten het land uit. Lavrov kondigde een ook "gelijkaardige reactie" aan ten aanzien van Europese landen. "Wat de andere landen betreft, spiegelen we ons aan het aantal Russische diplomatieke medewerkers die de dienst zullen verlaten." Ons land zette één Russische diplomaat het land uit. Vermoedelijk moet dus ook één Belgische diplomaat in Rusland de biezen pakken. 

Rusland moet zich niet gedragen als een slachtoffer. De echte slachtoffers zijn Sergej Skripal en zijn dochter

Heather Nauert, woordvoerster van het ministerie van BZ

Schending van internationale regels

De Amerikanen zijn niet opgezet met de Russische vergeldingsmaatregelen. Volgens Heather Nauert, een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn er "geen rechtvaardige gronden" voor de beslissing en isoleert Rusland zich hiermee van de rest van de wereld. "Rusland moet zich niet gedragen als een slachtoffer" na de "brutale chemische aanval", zegt ze. "De echte slachtoffers zijn Sergej Skripal en zijn dochter". 

Ze voegde nog toe dat het gebruik van Novitsjok een schending is van de internationale regels over chemische wapens.

VN-baas António Guterres.
ANP VN-baas António Guterres.

Nieuwe Koude Oorlog

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres waarschuwt intussen dat de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen tot een nieuwe Koude Oorlog kunnen leiden. Volgens Guterres zijn "communicatiemechanismen en controle" nodig om verdere escalatie te voorkomen. Die communicatiemiddelen werden afgebouwd, "omdat de mensen dachten dat de Koude Oorlog voorbij was", zei Guterres, maar dat was volgens hem dus onterecht.

Tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en de val van de Berlijnse muur in 1989 hadden Washington en Moskou een "rode telefoon", een soort 'hotline' waardoor de president van beide landen elkaar snel konden spreken.

Volgens Guterres lijkt de huidige situatie "in veel opzichten op wat we tijdens de Koude Oorlog hebben meegemaakt". Hij zei zich grote zorgen te maken.
98 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Louis van der Dol

  Waar is het harde bewijs van dit alles ?

 • Jef Heffens

  De waarschuwing van de VN is irrelevant want we zitten al 5 jaar in een koude oorlog met Rusland.

 • Peter Gijselaar

  Laat maar komen.

 • Serge Surmont

  Ik lees hier verscheidene reacties die werkelijk nergens op slaan. Rusland is een land die gestuurd wordt door denkers, met een denker op kop. Niet zoals het emmotionele zieke sex lustig oudje aan de andere kant. Rusland wilt geen koude oorlog, het zijn de zwakzinnige westerse landen die gestuurd dit pad oplopen zonder nadenken.

 • Serge Surmont

  Belachelijk dat ook Belgie zijn leiders kiekens zonder koppen zijn. Denken kunnen ze dus duidelijk niet, alleen achter de eerste de beste gaan lopen en kijken waar ze uitkomen. Triestig.