Rusland stuurt 100.000 troepen voor oefening bij NAVO: "Doet denken aan Koude Oorlog"

epa
Rusland bereidt zich voor om zo'n 100.000 troepen naar de oostelijke rand van het NAVO-territorium te sturen. Tegen het eind van de zomer moeten de troepen er paraat zijn. Het is een van de grootste militaire machtsontplooiingen van Russisch president Vladimir Poetin.

"Een intimidatieoefening die doet denken aan de meest huiveringwekkende dagen van de Koude Oorlog", zo omschrijft The New York Times de militaire plannen van Poetin. 

De soldaten zullen militaire oefeningen uitvoeren in Wit-Rusland, de Baltische zee, West-Rusland en de Russische enclave Kaliningrad. Het is de eerste keer sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat er zoveel militair krachtsvertoon zal zijn tijdens een enkele oefening.  

De oefening, Zapad genaamd, werd al maanden geleden gepland en is geen reactie op de recente economische sancties die het Amerikaanse congres oplegde aan Rusland. De opdracht maakt deel uit van een breder plan van Poetin om de militaire kracht van zijn land meer te etaleren.

Amerikanen alert

Amerika is er alleszins niet gerust in. Volgens verschillende Amerikaanse topofficieren kan het doel van Rusland zijn om meer militaire grip te krijgen in Wit-Rusland, een land omgeven door drie NAVO-bondgenoten die zich kritisch uitlaten over de organisatie. De Amerikanen vrezen met andere woorden dat het machtsevenwicht gedestabiliseerd zou worden.

"De grote bekommernis is dat de troepen niet zullen vertrekken, en dat is geen paranoïde gedachte", aldus de Amerikaanse generaal Tony Thomas, het hoofd van de Amerikaanse Special Operations Command. 

"In de eerste plaats is de boodschap van de Russen: 'We kijken naar jou, we zijn sterk en hebben veel geleerd. Hou Rusland niet voor de gek'", aldus Peter B. Zwack, een gepensioneerde generaal die van 2012 tot 2014 de Amerikaanse defensieattaché in Moskou was.

De Verenigde Staten zullen dan ook voorzorgsmaatregelen nemen. Zo zullen ze gedurende de Zapad-oefening 600 paracommando's sturen naar de drie Baltische NAVO-bondgenoten. En zo zullen ze ook een bataljon in Polen op post houden, die normaal gezien eerder zou vertrekken.

'De grote bekommernis is dat de Russische troepen niet zullen vertrekken, en dat is geen paranoïde gedachte'

Amerikaans generaal Tony Thomas44 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jef Kroket

  Poetin is idd een echte lijder die niks leid en beter uit zijn lijden verlost word... Wilt die weer land inpikken en Rusland uitbreiden?

 • Franco Di Nitto

  Niemand kent de toekomst

 • Erik Van Duytekom

  100.000 troepen zijn 100.000 keer een hele hoop mensen. horde,massa,kudde,groep,bendeenz.. allemaal synoniemen voor 'troep' zijn altijd veel meer dan 1. We begrijpen het wel maar het is gewoon fout !

 • J. Van Nazareth

  Miljaar, ik ben 20 kg bij gekomen na mijn legerdienst. Dat kostuumke past langs geen kanten meer als ik opgeroepen word.

 • Thomas S

  Soldaten vechten tegenwoordig voor een loon, niet voor een land of ideologie...