Rusland start grootste onderzeese operatie sinds Koude Oorlog

Archiefbeeld ter illustratie
REUTERS Archiefbeeld ter illustratie
Rusland heeft in de Noord-Atlantische Oceaan de grootste onderzeese operatie sinds het einde van de Koude Oorlog gelanceerd, die nauw in de gaten gehouden wordt door de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Dat meldt Noors stafpersoneel.

Vorige week zijn een tiental onderzeeërs die zich dichtbij het Russische schiereiland Kola bevonden, gestart met manoeuvres die zo'n twee maanden zullen duren. Dat blijkt uit informatie die de militaire inlichtingendienst aan de nationale omroep van Noorwegen (NRK) doorspeelde.

"Er is momenteel een grote activiteit in de Noord-Atlantische Oceaan, in Noorwegen, en in andere NAVO-landen", verklaart de woordvoerder van het Noors militair stafpersoneel, Brynjar Stordal. Er werden ook onderzeeërs gelokaliseerd in de Noorse Zee en de Barentszzee. Het betreft de grootste Russische operatie van zijn soort sinds het einde van de Koude Oorlog, in termen van middelen die op eenzelfde moment ingezet worden, verduidelijkt Stordal.

Onzichtbaar

Volgens NRK-bronnen willen de Russische onderzeeërs zo diep mogelijk in de Atlantische Oceaan duiken zonder gezien te worden, om "aan te tonen dat de Russen in staat zijn om hun basissen te verdedigen en de Oostkust van de Verenigde Staten te bedreigen".

De Russische Noordelijke Vloot heeft zaterdag in een persbericht bekendgemaakt dat twee nucleaire onderzeeërs gestart waren met duiken om bepaalde uitrustingen en wapens te testen in de neutrale wateren van de Noorse Zee. Volgens Russische media gaat het daarbij om Kondoronderzeeërs, die in staat zijn kruisraketten af te vuren en dienen om vijandelijke marineluchtvaartdiensten op te sporen en te vernietigen. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danny Govaerts

    Gaan ze weer starten met die onzin. Hun generaals vervelen zich. Er is te veel geld dat licht te rusten . Daar moeten wapens mee gekocht worden. De industrie wordt onrustig.