Rusland roept EU en VS op tot actie na nieuwe spanningen in Kosovo

Rusland heeft de EU en de VS met aandrang verzocht om actie te ondernemen na nieuwe spanningen in Kosovo. De internationale vredesmacht van de Verenigde Naties in Pristina (UMIK) moet de radicale Albanezen in Kosovo aanpakken om verdere escalatie van het conflict tegen het Servische deel van de bevolking te voorkomen. De gevolgen zijn anders onvoorspelbaar, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Rusland veroordeelde een politieraid in het grotendeels door Serviërs bewoonde noorden van Kosovo als een nieuwe provocatie van de niet-Albanese bevolking. Bovendien bekritiseerde Moskou dat tijdens het politieoptreden een Russische diplomaat tijdelijk werd gearresteerd.
Kosovo beweert dat de operatie gericht was tegen smokkelaars en maffiose organisaties. Hoewel het gebied deel uitmaakt van Kosovo, zijn de Kosovaarse autoriteiten daar niet significant aanwezig.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken was het gewelddadige politieoptreden enkel bedoeld om de Servische bevolking te intimideren. In buurland Servië zette president Aleksandar Vucic de politie en het leger op stand-by.

Albanezen

Kosovo wordt tegenwoordig voor meer dan 90 procent bewoond door Albanezen. De voormalige Servische provincie was afgesplitst van Belgrado na een gewapende opstand en met de hulp van een NAVO-interventie in 1999. Kosovo verklaarde zich onafhankelijk in 2008. Servië blijft zijn voormalige provincie beschouwen als eigen grondgebied. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mergo Vermichelli

  Omdat Rusland zegt dat Kosovo van Serbpickos is, wil niet zeggen dat ze gelijk hebben. Verre van, kosovo is en blijft Albanië. Meer dan 90% spreekt en is Albanees als ik me niet vergis in Kosovo. Veel sterke & vergeet de hulp van Rusland niet te vragen

 • Mirko Mitrovic

  Kosovo is en blijft Servië, dat vergeten de meeste mensen. Ze moeten van anders land afblijven en aanpassen op opkrassen. Dat is nu eens se harde real iteit en dat ziet Rusland nu als eerste in dat de Serviërs gelijk hebben door zichzelf te verdedigen. Laat gerechtigheid geschieden zou ik zeggen en dat er snel rust en vrede keert overal. Want het laatste wat ze willen is oorlog!

 • Gunter Verleyen

  Bwa, das hetzelfde als de regio Donetsk in Oekraïne alleen omgekeerd..dus van hetzelfde laken een pak

 • Fatmir Jashanica

  Rusland heft niks over te zegen de vs is daar en de NAVO das de reden

 • Paul De Mol

  Kosovo is de grootste militaire basis van de VS in Europa. Af en toe eens een provocatie is nodig om een reden te hebben daar massaal aanwezig te blijven.