Rusland roept Belgische ambassadeur op het matje

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Belgische ambassadeur Alex van Meeuwen op het matje geroepen. De ambassadeur zal "bewijsmateriaal" te zien krijgen dat aantoont dat Belgische F-16-jets betrokken waren bij een bombardement dinsdag op het dorp Hassadjek nabij Aleppo, Syrië. Dat meldt het Russische agentschap Sputnik. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontkent het bombardement met klem.

De stap is niet onverwacht: gisteren was de Russische ambassadeur in België door de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie, Didier reynders en Steven Vandeput.

Tijdens de ontmoeting met Van Meeuwen zei viceminister van Buitenlandse Zaken Vlazdimir Titov dat Rusland het "verwarrend" vindt dat België, ondanks het "duidelijke bewijs", halsstarrig de feiten blijft ontkennen. Gedetailleerde informatie over de technische aspecten van de vluchtroute van de twee F-16's was eerder al aan de Belgische militaire attaché in Moskou bezorgd.

Opvallend in het Belgisch-Russische geschil is dat tot dusver noch Washington noch de NAVO zich over de zaak hebben uitgesproken. Mochten Belgische F-16's inderdaad een bombardement hebben uitgevoerd, dan was dit allicht afgesproken met de partners van de internationale coalitie.