Rusland probeerde VS-verkiezingen ook via Instagram te beïnvloeden

Facebook heeft woensdag onthuld dat zowat 20 miljoen gebruikers van Instagram in de VS berichten hebben ontvangen, opgesteld door Russische operatoren met als de doel de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.
ANP XTRA

In totaal kregen 150 miljoen gebruikers van Facebook en Instagram dergelijke berichten in 2015 en 2016. Dat zei juridisch directeur van Facebook, Colin Stretch, tijdens een hoorzitting voor de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat.

Op Instagram, dat eigendom is van Facebook, zouden zo'n 120.000 berichten zijn geplaatst door operatoren die geïdentificeerd werden als Russisch. Ze werden na oktober 2016 gezien door 16 miljoen gebruikers, en door 4 miljoen voor die datum. Volgens Stretch zijn de gegevens voor oktober 2016 minder precies.

Die komen bovenop de 126 miljoen Facebookgebruikers die in hun timeline content zagen gefabriceerd door het Russische bedrijf Internet Research Agency, dat gelinkt wordt aan de Russische inlichtingendiensten.

Op beide platformen zouden zowat 150 miljoen gebruikers ermee in aanraking zijn gekomen, aldus nog Colin Stretch.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • John Nelis

    Als ik mijn opinie over de Amerikaanse verkiezingen tweet, op facebook zet of op instagram post, dan ben ik ook schuldig aan beïnvloeding...

  • Jurgen Mouton

    Ze weten niet wat te verzinnen om Rusland te demoniseren, maar iets bewijzen?!? Wat je beter eens doet, is kijken wat Amerika en de NAVO uitspoken, en hoeveel oorlogen zij begonnen zijn, en dat zijn feiten die bewezen zijn...