Rusland plaatst nieuwe luchtdoelraketten op de Krim, Oekraïense president kondigt krijgswet af

 S-400 luchtdoelraketten.
REUTERS S-400 luchtdoelraketten.
Rusland gaat nieuwe S-400 luchtdoelraketten stationeren op de Krim. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie aangekondigd, meldt persbureau Interfax. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft intussen officieel de krijgswet afgekondigd.

Het nieuws van de plaatsing volgt op het afkondigen van de staat van beleg door Oekraïne voor dertig dagen. Aanleiding daarvoor zijn de toegenomen spanningen met Rusland na het incident zondag in de Zwarte Zee. De Russen namen drie Oekraïense marineschepen in beslag die via de Straat van Kertsj de Zee van Azov wilden binnenvaren.

Boodschap

“Het systeem van luchtafweerraketten zal in de nabije toekomst in stelling gebracht worden om het luchtruim van de Russische Federatie te beschermen”, verklaarde Russische kolonel Vadim Astafiev volgens Interfax. Persbureau RIA meldt dat de nieuwe S-400 systemen tegen het einde van het jaar operationeel kunnen zijn.

De inzet van de raketten is waarschijnlijk al lang gepland, maar de timing van deze aankondiging lijkt bedoeld om een boodschap naar Oekraïne en het Westen te sturen, dat Rusland serieus is over het verdedigen van wat het beschouwt als zijn eigen grondgebied en wateren.

“Grensincident”

Het incident met Oekraïense marineschepen en de Russische grenswacht was een provocatie van Oekraïense zijde. De Oekraïense president Petro Porosjenko wil daarmee zijn populariteit vergroten in het licht van komende verkiezingen. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin. Volgens hem zijn de wateren waar het incident zondag plaatsvond “altijd al” Russisch geweest en hielden de Oekraïense schepen zich niet aan de Russische regels om te passeren. Volgens Poetin ging het om niet meer dan een “grensincident”.

Krijgswet

Oekraïne zegt dat de schepen niets verkeerds hebben gedaan en alle recht hebben om de zeestraat te gebruiken, de enige toegangspoort tot de Zee van Azov via de Zwarte Zee, zonder Russische toestemming. 

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vandaag officieel de krijgswet afgekondigd. “We moeten allemaal klaar zijn om de agressie af te slaan van onze vijand, die tot voor kort onze buur was”, verklaarde de Oekraïense regeringsleider Volodymyr Groysma. Het ministerie van Defensie zou deze namiddag een persconferentie geven om uit te leggen hoe de krijgswet zal worden toegepast.

Rusland plaatst regelmatig militaire apparatuur op de Krim. Het land eigende zich het schiereiland in 2014 toe tijdens de crisis in Oekraïne. De Krim is sinds eind achttiende eeuw overwegend Russisch geweest. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 bleef de Krim bij Oekraïne. Bijna 70 procent van de bevolking van 2,2 miljoen mensen is oorspronkelijk Russisch.

Russische gevechtsvliegtuigen vliegen over de brug die Rusland met de Krim verbindt.
REUTERS Russische gevechtsvliegtuigen vliegen over de brug die Rusland met de Krim verbindt.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Poetin zal zijn moment wel gekozen hebben. Nu er verkiezingen zijn in Oekraïne, vallen alle beweringen en acties van Porosjenko uit als verkiezingspropaganda . Poetin composteert dus op de Stalin deportatie. Dat wist ik niet. De Krim was ook een luxe-oord voor rijke Russen tijdens en na Stalin. Alles draait dus om die perverse rijke Russen die overal laten zien dat ze geen manieren hebben.

 • Geert Tamsyn

  Gerry Cle, ik kan uw redenering deels volgen, maar er is toch een belangrijk verschil: Wallonië heeft de oorspronkelijke inwoners niet uitgemoord en gedeporteerd, zoals de Russen op de Krim wel gedaan hebben. Sommigen vinden hier blijkbaar dat de Russen daarvoor moeten beloond worden.

 • marinozzi franco

  Groot gelijk Rusland, Oekraïne danst naar de pijpen van VS en de NATO, constant Poetin provoceren .

 • oswald billiet

  Weet je wat het verborgen belang is in de Krim? Hun uitstekende wijnen en hun sublieme Krim-champagne. Daar denken de Russen en Oekrainers heel zeker aan.

 • Walter Willaert

  Een volksreferendium kan het oplossen maar Oekraine is een dictatuur