Rusland overweegt financiële steun aan Griekenland

De Griekse premier Alexis Tsipras begroet de Russische president Poetin op het Internationaal Economisch Forum, vandaag in Sint-Petersburg.
EPA De Griekse premier Alexis Tsipras begroet de Russische president Poetin op het Internationaal Economisch Forum, vandaag in Sint-Petersburg.
Bronnen binnen het Kremlin stellen dat Rusland overweegt Griekenland financieel ter hulp te schieten. De vraag moet van de Grieken komen, zo stelt Dmitry Peskov, de woordvoerder van president Poetin. Die zit vandaag nog samen met de  Griekse premier Alexis Tsipras. Een verbond tussen Athene en Moskou zou voor Griekenland een middel kunnen zijn om druk uit te oefenen op de Europese kredietverleners opdat die hun hervormingseisen zouden temperen.

Gevraagd of Rusland bereid is Griekenland voor een bankroet te behoeden, antwoordde Peskov: "Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst een voorstel krijgen op initiatief van onze Griekse partners. Laat ons de gesprekken afwachten".

Beide landen hebben vandaag in Sint-Petersburg een akkoord ondertekend over de bouw van een gaspijpleiding door Griekenland. De Russen werken aan een nieuwe gasroute naar Europa om Oekraïne te kunnen omzeilen.

Dokken of bankroet
Over twaalf dagen moet Griekenland ofwel 1.4 miljard euro betalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of het eerste land uit de eurozone worden dat failliet gaat.

Russische vijfde colonne
Voor Poetin zou een Griekse alliantie voordelen bieden. Sinds hij onder druk staat van de financiële sancties en het handelsembargo als gevolg van zijn militaire interventie in Oekraïne, maakt Poetin regeringsleiders in andere EU-landen het hof. Waarnemers hebben het dan over de mogelijkheid van een Russische "vijfde colonne" in de Europese Unie die trouw is aan Moskou.

Nadat de top van ministers van Financiën van de eurozone in Luxemburg zonder akkoord afliep en nu de Grieken massaal hun spaargeld bij de banken weghalen, staat een noodtop van euroleiders komende maandag op de agenda.

Grieks veto tegen EU-sancties
Een Grieks-Russisch diplomatiek en handelsverbond zou een nachtmerrie zijn voor de Europese Unie, nu die front wil vormen tegen het Russische optreden in Oekraïne. Indien Griekenland overkop gaat maar toch volwaardig lid van de Europese Unie blijft, kan Athene zijn veto stellen tegen verdere Europese sancties tegen Rusland.

Affiniteit met Sovjetunie
Voor Griekenland is Rusland een grotere zakenpartner dan Duitsland. De handelswaarde tussen beide landen was in 2013 9.3 miljard dollar. De hoofdmoot daarvan komt van de Griekse import van olie en gas. Griekenland heeft ook disproportioneel hard geleden onder de sancties die Rusland als reactie de EU oplegde. Vooral de export van Griekse landbouwproducten en het toerisme leden daar zwaar onder. Vorig jaar, voor hij premier werd, verklaarde Tsipras dat Europa zich in de voet schoot door Rusland sancties op te leggen. Een aantal leden van Tsipras' linkse coalitie Syriza zijn ex-communisten die een affiniteit hebben met de oude Sovjetunie.

Gaspijplijn
Sergei Storchak, de afgevaardigde financiënminister van Rusland, heeft echter gezegd dat Griekenland geen financiële steun zoekt en dat beide landen aan gezamenlijke commerciële projecten werken. Zo zou een Russische gaspijplijn door Griekenland getrokken worden. Het door een recessie getroffen Rusland is, volgens Storchak tegenover Reuters, niet in staat Athene cash te leveren.

Kale kermis
"Tsipras mag dan wel vrienden maken daar in Sint-Petersburg (op de top waar hij Poetin vandaag ontmoet, red.) maar jammer genoeg zal hij er geen geld vinden", stelt Holger Schmieding van Berenberg Bank. "De Russen hebben al niet genoeg geld voor zichzelf. Ze hebben alleszins niet veel geld op overschot, en al helemaal niet voldoende om de Griekse banken te steunen".