Rusland organiseert referendum over grondwetsherzieningen in april

De Russische president Vladimir Poetin vandaag.
AP De Russische president Vladimir Poetin vandaag.
De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag gezegd akkoord te gaan om het land te laten stemmen over een reeks veranderingen aan de grondwet. De stemming staat gepland voor 22 april.

Vorige maand kondigde Poetin een aantal wijzigingen aan die zijn macht zou vergroten, ook nadat hij uitreed als president in 2024. De voornaamste aangekondigde maatregel van Poetin moet de rol van het parlement versterken in de vorming van een regering. Het parlement zal in dat geval dan de premier kiezen. De president zal verplicht zijn die te benoemen.

Volgens Poetin gaat het om een grote verandering waarvoor Rusland nu volgens hem rijp genoeg is. De twee kamers in het parlement zijn vandaag gedomineerd door de Poetin-gezinde krachten en kanten zich nooit tegen de wensen van het Kremlin.

“Rusland moet een sterke presidentiële republiek blijven. Daarom zal de president natuurlijk het recht behouden om de missies en de prioriteiten van de regering vast te leggen”, zei hij vorige maand nog. De president zal zo elk regeringslid kunnen ontslaan, de leiders van alle veiligheidsstructuren benomen en de voorzitters van het Hooggerechtshof en het Grondwettelijk Hof de laan kunnen uitsturen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • danny janssens

    Democratie op zijn belgisch : alles de vrije loop laten, vlaamsnationalisten het land laten blokkeren en dan volledige stilstand. De Vlamingen kunnen niet overweg met de grote vrijheid die ze krijgen. Chinezen en Russen veroveren beetje bij beetje de wereldeconomie. Wie heeft dan gelijk?

  • jack vandenhende

    Als het in zijn voordeel zal uitkomen zal alles passeren , valt het in zijn nadeel uit , dan zal er weer gigantisch gesjoemeld worden , zoals bij de voorbije verkiezingen . En dat noemt Poetin , democratie op zijn Russisch .